Велинград - online - Обрат за Клептуза 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 11
· Започва строителството на нова детска градина в Драгиново
· Съединението, което ни прави горди българи
· Първа копка на зала-мечта в НПГГС „Христо Ботев“
· Кметът се извини за загражденията по време на концерта
· КРИМИ ХРОНИКА 11.09.18
· Ловно-рибарското дружество във Велинград уверено крачи през три века
· Търсят се над 20 учители
· Кой развя велинградски байряк на връх Монблан
· Малки обяви: 11.09.18
· Житейски път, достоен за пример
· “Звънче” стигна “До върха на планината” в Португалия
· Приз от „Пусть всегда будет солнце“
· Георги Сейменов сред най-бързите плувци-ветерани в Европа
· „Чепинец” се завърна на победния път
· ПОЩА: Велосипедисти сигнализират за дупки по пътя Дорково - Дъново
· Три дни летни ски на Юндола
Tuesday, September 04
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.09.18
· Велинград отпразнува юбилеи и придобивки
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра

Обрат за Клептуза
Публикувано 2013-04-02 10:15:27 от Темпо

Като единствена допълнителна точка в дневния ред на сесията на 28 март влезе предложението на Общинска администрация за обявяване на конкурс за идеен проект и инвестиционно предложение за сградите и езерата на Клептуза. Според проекто-решението трябваше да се обсъди и предложение за начина на ползването им - наем, концесия, публично-частно партньорство и др.

При обсъждането на точката от ГЕРБ предложиха да бъде обявен архитектурен конкурс за идеен проект, който да определи визуалната представа за реконструкция и обновяване на сградите, езерата и прилежащите територии, но да не се взима решение за начина на ползване. Според председателя на Общинския съвет Дияна Кехайова за начина на ползване трябва да се направи юридически анализ и допитване до велинградчани, защото в противен случай се залага бомба. Подобно предложение преди месец направи и кметът Иван Лебанов.
Съветниците Златко Златанов и Александър Гагов защитиха тезата, че Клептуза трябва да стане най-известният обект за туризъм в България. Според Зл. Златанов не трябва да се говори за реконструкция на сградите, а да се вкарат много пари, сегашните полуразрушени сгради на стария ресторант да се съборят и да се построят нови. София Ключкова от инициативния комитет “Да поработим за Велинград” заяви категорично, че Клептуза няма да стане казино. Наивно е, че някой ще дойде да вложи много пари и няма да строи хотели, опонира Ал. Гагов.
До обрат се стигна след изказването на главния архитект на общината Тодор Енев. Той обясни, че заради поети от общината ангажименти по европейския проект за парковете, в момента на Клептуза не могат да се извършва никакво строителство, което да засяга пространствата, които са ремонтирани по въпросния проект. Старите сгради са самосрутващи се и много опасни, тяхното укрепване би струвало много скъпо. Но дори да бъдат съборени като такива, “европейските плочки” са до основите на сградите и бъдещото строителство ще трябва да бъде само в тези рамки.
Арх. Енев подчерта, че към темата за Клептуза трябва да се подходи с нужното уважение и респект, за да не се срамуваме от бъдещите поколения. Той припомни, че Клептуза е една от зоните във вече приетия от Общинския съвет интегриран план за градско развитие и наскоро стана един от само 26-те такива планове на общини, получили ободрение от Оперативна програма “Регионално развитие”. Идеите за публично-частно партньорство или отдаване на Клептуза под наем взривяват аудиторията, смята главният архитект. Най-важното е, че благодарение на усилията на кмета и на общината, Клептуза има акт за публична общинска собственост. На базата на този акт Клептуза е включен в интегрирания план за градско развитие, с който можем да кандидатстваме за пари по европейски проекти. Това е добрата новина за велинградчани, защото е гаранция, че собствеността на Клептуза не може да бъде променяна. Европа дава пари и за проектиране, и за изпълнение на проектите, така че общината в момента може да бъде играч с парите на ЕС, обясни арх. Енев.
Съветниците прецениха, че се намират в променена ситуация и взеха решение да отложат точката. Очаква се да бъде насрочена извънредна сесия за Клептуза.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Тоника - Велинград , производтво на билков чай