Велинград - online - Търгове със скандали 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Търгове със скандали
Публикувано 2013-04-16 09:11:14 от Темпо

В два последователни дни - 11 и 12 април 2013 г., се проведоха обявените от Община Велинград търгове за отдаване под наем на петна в централната градска част. Общината предложи над 40 петна - факт, който среща ободрението на част на бизнеса и силното недоволство на друга част от местните търговци и производители, според които това е нелоялна конкуренция в разгара на летния сезон. Мненията сред велинградчани също са полярни - за едни е шанс за работа в условията на тежка криза, за други това превръща центъра на курорта в панаир и битак.

И тази година интересът на търговците към местата в пешеходната зона на ул. “Хан Аспарух” и на централния площад “Николай Гяуров” бе провокиран от изгодните условия - началната цена за наем на 1 кв.м. бе 6.98 лева без ДДС, а срокът за работа на сергиите е 6 месеца.
Но и тази година търговете бяха съпроводени със спорове и скандали. Първият голям проблем бе, че за много от петната се яви само по един кандидат и комисията, председателствана от зам.-кмета Исмет Бабучи, отложи търга с една седмица. Комисията се позова на приетата от Общинския съвет наредба за реда за провеждане на търговете и конкурсите, която от своя страна се базира на закона. Участници посочиха, че това условие не е ясно записано в обявите за търга. “Повечето от нас са представители на външни фирми и трябва да идваме няколко пъти до Велинград - за закупуване на тръжна окументация, за търга, а сега и на повторната дата. Това ни коства много разходи, а написаното в обявите според нас е заблуждаващо”, изтъкна една от кандидатките за петно. Комисията по търга обясни, че не може самоволно да наруши текстовете на наредбата, може само да се мисли за тяхната промяна в бъдеще.
През първия ден се стигна до куриозно наддаване за едно от местата. Фирма, която от години всяко лято идва да продава локуми на централната улица на Велинград, наддава 760 стъпки (всяка по 0.69 лева) над началната цена и така сумата за квадратен метър подгони 530 лева без ДДС. В общината обаче едва ли могат да разчитат на подобен голям приход, тъй като още на следващия ден стана ясно, че фирмата ще се откаже от спечеленото на такава цена място.
Част от участниците недоволстваха срещу процедурата на търг с явно наддаване, но точно такъв търг бе поискан от търговците, които обжалваха решението на Общинския съвет. В рамките на процедурата бе поставен и въпрос дали общината предвижда някакви облекчения за инвалиди с решение от ТЕЛК. Оказа се, че наредбата не е помислила за подобен вид помощ.
На 18 и 19 април търговете продължават за местата, за които се яви само по един кандидат. Остават и места, към които на първия търг никой не прояви интерес.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води