Велинград - online - Светлината винаги възкръсва 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Светлината винаги възкръсва
Публикувано 2013-05-01 10:18:15 от Темпо

Дните преди Възкресение Христово са време поне за няколко минути да спрем и да се обърнем към нещата, които имат истинска стойност в нашия живот. Баща и дъщеря Димитър и Ели Главееви избраха точно в тези дни преди Великден да отправят с нарисуваните от тях картини своята обща “Молитва за Светлина”.

“Трябва да се стремим към светлия идеал на Христос - закона на любовта, който повелява да отговориш на злото с добро”, каза Ели Главеева на откриването на изложбата. На 23 април залата на Художествената галерия във Велинград бе препълнена с хора, дошли да споделят поредната среща с нейното изкуство.
Първата си изложба архитект Главеева нарече “Цветовете на душата” и посвети на изкуството на индийските мандали, във втората “Деца на слънцето” пресъздаде багрите и красотата на цветята, а “Молитва за светлина” събира по един нетрадиционен, но много личен и дълбок начин портрети на деца и светци.
“Ето ме, това съм аз, познах се!” - така се радваше пред една от картините едно от децата, чийто чисти очи и усмивки Ели Главеева е нарисувала с огромна обич като олицетворение на най-красивото и ценно в човешкия живот. Редом с тях са образите на Света Богородица и Свети Йоан Рилски, пречупени през светоусещането на художника. Далеч от традицията, но близо до собственото разбиране е и композицията “Възкресение”, рисувана неслучайно по Коледа. В изчистени форми, в жълто и синьо - цветовете на Слънцето и небето, Ели Главеева пресъздава силата, която дава криле на човека, за да ги разпери и да достигне звездите.
В центъра на експозицията е копие на шедьовъра на Леонардо да Винчи “Тайната вечеря”, нарисувано от Димитър Главеев с преклонение и уважение към оригинала. Като голямо постижение на велинградския художник уредникът на галерията Бранко Манушев посочи вярната конструкция, много точно изобразените фигури на Христос и апостолите, използването на контраста. “Нека чрез изкуството култивираме само добро и положително, защото това е необходимо на нашето общество”, каза Димитър Главеев и получи благодарности от своята дъщеря, че е предал на нея таланта да рисува.
Кметът Иван Лебанов изпрати цветя за двамата художници и пожелание да продължават да рисуват. “Никой не може да ме спре!”, възкликна спонтанно Ели Главеева и не остави съмнение, че в нея напират още много идеи. И всички те водят към Светлината.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай