Велинград - online - С 10 000 лева общината ще направи конкурс за идеен проект за Клептуза 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 11
· Започва строителството на нова детска градина в Драгиново
· Съединението, което ни прави горди българи
· Първа копка на зала-мечта в НПГГС „Христо Ботев“
· Кметът се извини за загражденията по време на концерта
· КРИМИ ХРОНИКА 11.09.18
· Ловно-рибарското дружество във Велинград уверено крачи през три века
· Търсят се над 20 учители
· Кой развя велинградски байряк на връх Монблан
· Малки обяви: 11.09.18
· Житейски път, достоен за пример
· “Звънче” стигна “До върха на планината” в Португалия
· Приз от „Пусть всегда будет солнце“
· Георги Сейменов сред най-бързите плувци-ветерани в Европа
· „Чепинец” се завърна на победния път
· ПОЩА: Велосипедисти сигнализират за дупки по пътя Дорково - Дъново
· Три дни летни ски на Юндола
Tuesday, September 04
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.09.18
· Велинград отпразнува юбилеи и придобивки
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра

С 10 000 лева общината ще направи конкурс за идеен проект за Клептуза
Публикувано 2013-05-01 10:20:04 от Темпо

За пореден път на 25 април Общинският съвет обсъди бъдещето на Клептуза и този път излезе с конкретно решение. След дълги прения съветниците решиха да бъде обявен архитектурен конкурс за идеен проект за визията на Клептуза. Проектът ще обхваща езерата и сградите, но без парка, който след ремонта с европейски средства за 5 години не може да бъде променян.

Спорните моменти бяха няколко. Първият бе свързан с това дали проектантите да дават идеи само за реконструкция и дострояване на съществуващите сгради или да се мисли и за събарянето на настоящите и построяване на нови сгради в същите рамки. Йордан Аршинков защити първата теза, като получи подкрепа и от още съветници, според които като символ на Велинград Клептуза трябва да запази своя облик. Златко Златанов защити тезата, че сега съществуващите сгради са морално остарели и трябва да се търси съвременен облик на Клептуза. Главният архитект Тодор Енев помири двете позиции с предложение участниците в конкурса да имат възможност да предлагат различни варианти - и свързани със сантимента на поколения велинградчани и гости на курорта, но и нови идеи и решения, в които са спазени параметрите за строителство във Велинград. В крайна сметка това предложение бе подкрепено от 21 съветници, а трима се въздържаха.
По предложение на Дияна Кехайова бе взето решение в комисията, която ще оценява идейните проекти, да бъдат включени и 10 представители на гражданското общество. Всеки гражданин, който желае да участва, трябва да подаде заявление в Общинския съвет. Ако заявленията са повече от 10, членовете от гражданската квота ще бъдат определени на случаен принцип - чрез теглене на жребий. В комисията ще влязат по двама представители на групите в Общинския съвет и специалисти от Общинска администрация.
В първоначалното си решение съветниците не определиха награди за победителите в бъдещия конкурс, но арх. Енев ги убеди, че ако се мерим в екип, който да даде най-добрата визия за Клептуза, трябва и общината да прояви по-сериозно отношение. След идеите победителят да бъде обявен за почетен гражданин или да получи ОПС на Юндола, се стигна до разумното решение да бъде определен награден фонд от 10 000 лева. Идейният проект, който бъде класиран на първо място, ще получи награда от 5000 лева, а за второ и трето място съответно 3000 и 2000 лева.
Очакванията са резултатите от конкурса да станат факт до края на септември 2013 г., като се предвижда и широко обществено обсъждане на идеите за бъдещия облик на Клептуза. След оборяването на идеен проект общината ще възложи направата на работен проект, а междувременно ще се търсят варианти за финансиране.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Пречистване на отпадни води