Велинград - online - Красота и традиция за Великден 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Красота и традиция за Великден
Публикувано 2013-05-01 10:26:38 от Темпо

“Сребърна писалка” е голямата награда в традиционния и ежегоден конкурс за най-хубаво писано великденско яйце, в който с идеи и майсторство се борят ученици от велинградските училища. Тази година носител на “Сребърна писалка” стана Елена Иванова, чието писано яйце получи най-висока оценка от журито. Писалката със сребърен писец бе осигурена от президента на фирма “ПЕТ” Петър Русев и бе връчена от “баш-майсторката” на писани яйца Гера Грънчарова.

В конкурса на 26 април участваха 57 ученици, разпределени в 4 възрастови групи. Организаторите - Общинският детски комплекс, Историческият музей и общината, бяха създали не само отлични условия за провеждане на състезанието, а и зарадваха всички участници с подаръци от фирма “ПЕТ”, а най-добрите и с красиви грамоти и великденски награди.
Бъдещите майстори на писани яйца имаха 1 час, за да изпишат с восък своите творения, като се придържат към техниката, просъществувала в Чепинския край от векове. Именно опазването и предаването на местната традиция е голямата цел на този конкурс, а най-хубавото е, че тя се оказва постижима: всяка пролет сме свидетели колко много млади хора посягат към писалките на баби и майки и започват сами да създават восъчни рисунки върху великденските яйца.
След това дойде ред на оценката на журито, в което участваха майсторката Гера Грънчарова, Снежана Велева и Георги Куманов от Историческия музей, Марияна Зинкова от ОДК и Весела Велева-Златева от Община Велинград. Сред изобилието от красиви, оригинални и изписани с въображение яйца журито отличи най-добрите.
При най-малките от групата “Ръкотворци” първото място спечели Красимир Пехливанов, на второ място се класира Снежана Зизова, а на трето Александра Попова.
Във възрастовата група първи - четвърти клас победител е Виктория Бозева, а на второ и трето място се наредиха близначките Айка и Емине Есеви.
Най-голяма бе конкуренцията във възрастовата група пети - осми клас. Тук журито класира на първо място Стоилка Бозева, на второ Моника Гошевилова и на трето Гинка Салапатийска. Присъдени бяха и две поощрителни награди за Екатерина Кърпачева и Илиян Пенев. При най-големите първо място завоюва Ваня Калоферова, а второ Мария Ангелова.
Конкурсът се проведе в навечерието на прекрасните пролетни празници Лазаровден и Цветница, а допълнително настроение внесоха изпълненията на танцьорите от “Импулс”, певците от “Звънче” и актьорите от театралната школа към ОДК.
Десетките снимки запечатиха безброй усмивки, в които се четеше и удовлетворение от красотата, която всеки създаде със собствените си ръце и идеи. Истинско удовлетворение изпитаха и хората, които от години предават местната техника в ръцете на младите - организаторите на конкурса, преподавателят в ателието за писани яйца към музея Кръстьо Мичев, учителите по изобразително изкуство, с чиято помощ традицията продължава да живее.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай