Велинград - online - Красота и традиция за Великден 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 11
· Започва строителството на нова детска градина в Драгиново
· Съединението, което ни прави горди българи
· Първа копка на зала-мечта в НПГГС „Христо Ботев“
· Кметът се извини за загражденията по време на концерта
· КРИМИ ХРОНИКА 11.09.18
· Ловно-рибарското дружество във Велинград уверено крачи през три века
· Търсят се над 20 учители
· Кой развя велинградски байряк на връх Монблан
· Малки обяви: 11.09.18
· Житейски път, достоен за пример
· “Звънче” стигна “До върха на планината” в Португалия
· Приз от „Пусть всегда будет солнце“
· Георги Сейменов сред най-бързите плувци-ветерани в Европа
· „Чепинец” се завърна на победния път
· ПОЩА: Велосипедисти сигнализират за дупки по пътя Дорково - Дъново
· Три дни летни ски на Юндола
Tuesday, September 04
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.09.18
· Велинград отпразнува юбилеи и придобивки
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра

Красота и традиция за Великден
Публикувано 2013-05-01 10:26:38 от Темпо

“Сребърна писалка” е голямата награда в традиционния и ежегоден конкурс за най-хубаво писано великденско яйце, в който с идеи и майсторство се борят ученици от велинградските училища. Тази година носител на “Сребърна писалка” стана Елена Иванова, чието писано яйце получи най-висока оценка от журито. Писалката със сребърен писец бе осигурена от президента на фирма “ПЕТ” Петър Русев и бе връчена от “баш-майсторката” на писани яйца Гера Грънчарова.

В конкурса на 26 април участваха 57 ученици, разпределени в 4 възрастови групи. Организаторите - Общинският детски комплекс, Историческият музей и общината, бяха създали не само отлични условия за провеждане на състезанието, а и зарадваха всички участници с подаръци от фирма “ПЕТ”, а най-добрите и с красиви грамоти и великденски награди.
Бъдещите майстори на писани яйца имаха 1 час, за да изпишат с восък своите творения, като се придържат към техниката, просъществувала в Чепинския край от векове. Именно опазването и предаването на местната традиция е голямата цел на този конкурс, а най-хубавото е, че тя се оказва постижима: всяка пролет сме свидетели колко много млади хора посягат към писалките на баби и майки и започват сами да създават восъчни рисунки върху великденските яйца.
След това дойде ред на оценката на журито, в което участваха майсторката Гера Грънчарова, Снежана Велева и Георги Куманов от Историческия музей, Марияна Зинкова от ОДК и Весела Велева-Златева от Община Велинград. Сред изобилието от красиви, оригинални и изписани с въображение яйца журито отличи най-добрите.
При най-малките от групата “Ръкотворци” първото място спечели Красимир Пехливанов, на второ място се класира Снежана Зизова, а на трето Александра Попова.
Във възрастовата група първи - четвърти клас победител е Виктория Бозева, а на второ и трето място се наредиха близначките Айка и Емине Есеви.
Най-голяма бе конкуренцията във възрастовата група пети - осми клас. Тук журито класира на първо място Стоилка Бозева, на второ Моника Гошевилова и на трето Гинка Салапатийска. Присъдени бяха и две поощрителни награди за Екатерина Кърпачева и Илиян Пенев. При най-големите първо място завоюва Ваня Калоферова, а второ Мария Ангелова.
Конкурсът се проведе в навечерието на прекрасните пролетни празници Лазаровден и Цветница, а допълнително настроение внесоха изпълненията на танцьорите от “Импулс”, певците от “Звънче” и актьорите от театралната школа към ОДК.
Десетките снимки запечатиха безброй усмивки, в които се четеше и удовлетворение от красотата, която всеки създаде със собствените си ръце и идеи. Истинско удовлетворение изпитаха и хората, които от години предават местната техника в ръцете на младите - организаторите на конкурса, преподавателят в ателието за писани яйца към музея Кръстьо Мичев, учителите по изобразително изкуство, с чиято помощ традицията продължава да живее.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Тоника - Велинград , производтво на билков чай