Велинград - online - “А да се сватиме, а да се сродиме!” 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

“А да се сватиме, а да се сродиме!”
Публикувано 2013-05-15 09:06:28 от Темпо

На 10 май велинградският Исторически музей прие изложбата на Регионален исторически музей - Шумен “А да се сватиме, а да се сродиме!”. Една изложба, посветена на сватбените обреди на етносите в “многонароден”, по думите на Неофит Бозвели, казани в далечната 1835 г., Шумен. Представяйки изложбата, етнографът на РИМ Ирина Крумова каза, че тя е отговор на гостувалата наша изложба за писани яйца.

Различни, но единни - това е най-краткото определение за живота на всички етноси, живеещи от векове в България. Съхранили своите традиции и обичаи, днес ежедневно и неразделно етническите общности живеят, общуват и празнуват заедно. Изпълнена с множество развлекателни елементи, сватбената обредност при етническите групи на арменци, евреи, роми и турци цели да осигури на младите дълъг и щастлив живот.
Изложбата включва сватбени обредни костюми и други сватбени експонати на етносите в Шумен, които разкриват традициите и обичаите на общностите - доказателство за единство и взаимодействие на различните култури. Сред тях са биндълъ - турски булченски костюм, арменска сватбена рокля от началото на ХХ век и чантичка от същото време на семейство Чилингирян. Ппоказани са предмети, свързани с традиционното къносване на булката, характерният за евреите брачен договор, карта на Шумен с неговите арменска, еврейска, циганска и турска махали. Както и много фотоси, даващи богата информация, като например, че само при арменците и при никоя друга традиция в света младоженецът не вижда булката цели три дни след сватбата.
Директорът на нашия музей Снежана Велева каза, че гостуването на РИМ –Шумен е посветено на деня на светите братя Кирил и Методий, на българската и славянска просвета и култура и на Международния ден на музеите. Тя благодари на гостите - етнографа Ирина Крумова и гл.асистент Бета Хараланова и допълни, че в нашата етнографска експозиция етнологът Георги Куманов има грижата да представи и една “писана” булка от нашия Чепински край.
Изложбата „А да се сватиме,а да се сродиме!”, открита от Н. Стефанова от ОА, ще ни гостува до 10 юни 2013 г.
Веска Божкова

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води