Велинград - online - Фолклорен ансамбъл “Чепино” празнува 60 години 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Фолклорен ансамбъл “Чепино” празнува 60 години
Публикувано 2013-05-28 09:33:48 от Темпо

В навечерието на най-българския празник - 24 май, изключително приятен повод събра самодейци и публика в залата на ОНЧ “Св.св. Кирил и Методий-1905” в кв. Чепино. Навършиха се 60 години от създаването на фолклорния ансамбъл “Чепино” към читалището. Близо 2 часа емоции, мили спомени, благодарности и прекрасни изпълнения на певците, танцьорите и музикантите от ансамбъла видяха зрителите на тържеството, посветено на годишнината.

Водещият на концерта Иван Гергев запозна присъстващите с най-важните и интересни моменти от създаването и развитието на ансамбъла, утвърдил се като стълб в опазването и утвърждаването на българските фолклорни традиции в Чепинския край. Благодарение на неуморния труд и всеотдайност на поколения самодейци ансамъл “Чепино” и сега продължава да се изявява с успех на всички конкурси, надпявания и народни събори, в които участва и незменно печели награди и призове. Сега ансамбълът е съставен от 4 звена, които изграждат цялостния му облик и го представят в пъстрата палитра от звуци, багри и танци. Оркестърът с ръководител Иван Пещерски, женски хор с ръководител и диригент Ели Саздова, мъжката група с ръководител Георги Василев и танцовият състав с хореограф Боян Байраков с много любов към българския фолклор и с голяма доза професионализъм представят по най-добрия начин красотата и силата на народното творчество.
Председателят на читалището Георги Василев не скри голямото си вълнение и с просълзени очи благодари на всички, които са помогнали за съхранението на ансамбъла - от всеотдайния труд на самодейците до подкрепата на публиката.
Десетки поздравителни писма и адреси, придружени с цветя и букети, подсилиха тържествения момент на вечерта и показаха в голяма степен мястото на ансамбъл “Чепино” в културния живот на града ни. Поздравления дойдоха от кмета Иван Лебанов и неговия екип, от Общинския съвет, от читалища, училища и от различни фолклорни групи и състави. За своето дългогодишно участие в ансамбъла като една от водещите певици специална награда получи Цветанка Вировска. Тя бе отличена с грамота за принос в развитието на българската култура, подписана от Владимир Пенев, министър на културата в служебното правителство. И читалищното настоятелство също връчи множество плакети и грамоти на самодейци (част от тях посмъртно) за приноса им в развитието на ансамбъла.
Същинската част на тържеството продължи с това, което всички от ансамбъла могат да правят най-добре - песни, танци, ритми и мелодии. Всички изпълнения бяха възнаградени със заслужени аплодисменти и с възгласи “Браво!”. И като на всеки рожден ден не мина без огромна торта и свещи, придружена с въздействащото изпълнение на “Многая лета” и естественият финал на всяко тържество - съвместно хоро на самодейци и зрители.
Георги Дишлянов

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води