Велинград - online - “Диви череши” - одисеята на преселниците от Беломорието 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

“Диви череши” - одисеята на преселниците от Беломорието
Публикувано 2013-06-04 08:32:05 от Темпо

На 28 май в залата на Градската художествена галерия се проведе среща с Христо Згуров, автор на романа “Диви череши”. По думите на литературния критик и университетски преподавател Марин Кадиев романът е вълнуващо епическо платно, което обсебва както с идейно-тематическата си насоченост, така и с познавателната и възпитателната си стойност”.

”Диви череши” разказва за драматичните събития след Балканските войни 1912 и 1913 г. и за хилядите променени и разбити съдби на българите, напуснали Беломорието. Христо Згуров посвещава романа си на своите баба и дядо, дошли от село Габрово. Самият автор го е посетил преди две години и е заварил едно пусто село, а в пълния с живот някога двор на предците му го посрещнали само две диви череши, пълни с плод. Вдъхновението за написването на романа всъщност са тези две диви череши. Изпълнен със съзнанието за род и родина, познаващ патриотизма на предците си и преселническата им одисея, както и болката, страданията и борбата им за оцеляване, Христо Згуров с романа си внушава: “Без осмисляне на историческото минало няма пълноценно настояще и бъдеще, липсата на такова осмисляне е причината за драматичния ни делник.”
Срещата с почитателите на писаното слово започна с изпълненията на Ани Ушева от ВГ “Караоке”, младите надежди на КСТ “Импулс” Гергана и Георги Драеви и младата флейтистка Венера Ланджова.
Никола Терзиев поздрави своя приятел с думите „Приятелю, пиши и по-нататък, защото нещо ми говори,че ще напишеш и още по-хубави неща освен тези 7 книги, които вече си написал”.
Марин Кадиев, след дългото си отсъствие от нашия град, припомни, че залата на ГХГ е “само за духовно пречистване…”. Христо Згуров подчерта,че романът е историята на неговите баба и дядо и че той го е написъл без никакво желание да описва зверствата на войната в онова страшно време, а за да покаже душевните преживявания на героите, които са истински хора, на които е сменил само имената.
Изключителни отзиви и препоръки за книгата направиха Ваня Дебелушина, Христо Семерджиев, а учителят Никола Колев, видимо развълнуван от прочетения роман (неговият род също са бежанци, само че от Лозенград) припомни, че родителите на учителката по математика Лиза Миладинова са били учители в Солунската гимназия и са успели да спасят с риск за живота си архива на гимназията, в това число и печата на училището вместо лични вещи и неща.
Ученици от 8-ми клас с интензивно изучаване на немски език от СОУ “Св.Св. Кирил и Методий” поднесоха цветя на автора и получиха неговите благодарности и автографи.
Веска Божкова

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай