Велинград - online - Силно участие в Националния събор на овцевъдите в Арбанаси 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Силно участие в Националния събор на овцевъдите в Арбанаси
Публикувано 2013-06-04 08:37:18 от Темпо

Вторият национален събор на овцевъдите, проведеден край Арбанаси от 24 до 26 май, бе със засилено участие от нашия край. Исторически музей - Велинград участва с изложбата “Армъните в България”. Концерт изнесе фолклорната група от Ракитово и Велинград “Кънтиклу Носту”. В конкурса “Заблеяло ми агънце” взе участие фолклорният състав от Дорково и Велинград “Фънтъна”.

На музеите бе отделена една от двете най-голями шатри. Още на 23 май двамата с директора на музея Снежана Велева и с помощта и на колеги от Велико Търново подредихме изложбата. Компанията на нашия музей бе изключително престижна. Със свои изложби се представиха още Националният исторически музей, Националният етнографски музей, Националният земеделски музей и Регионален исторически музей - Шумен. Веднага след церемонията по откриването музейната шатра бе посетена от министъра на земеделието и храните проф. Иван Станков, който обърна внимание на всеки един от музеите участници . Интересът към изложбите бе много голям. Според организаторите над 10 хиляди посетители и участници се включиха в проведения събор. Най-малко половината от тях разгледаха представените интересни музейни експонати и презентации, свързани с овцевъдството. Особено любопитни бяха посетителите към представената от нашия музей изложба, посветена на малката, но толкова интересна общност на армъните.
След големи перипетии по пътя автобусът на нашите състави пристигна към обяд на 25 май. Веднага започна подготовката и както бе предвидено “Кънтиклу Носту” се отзова на сцената. Изнесеният половинчасов концерт от традиционни и авторски песни на ръководителя на групата Никола Янев - Чоли представи атрактивния песенен фолклор на армъните.
Програмата на “Фънтъна” в конкурса започна веднага след изпълнението на друг ансамбъл от Родопите - “Гела”. За изявата от Румъния пристигна Георги Гушев и заедно с Ангелина Гушева поведоха състава. Специално за събора бе подготвена и изиграна за пръв път възстановката на Гергьовден, отбелязван с характерни за общността на армъните елементи на празника. Песните, обредните действия и танците представиха спецификата на фолклора на армъните. Краят на програмата съвпадна с разразилата се страховита буря. Както нашите участници казаха, такава буря не са виждали, но нали трябва да има спомени.
Последният ден на събора бе посветен на посещения в манастирите край Арбанаси и на прибиране към родните краища. Ще останат спомените от изпълнените с вълнения дни и благодарствените писма на организаторите за участието.
Георги Куманов, уредник в Исторически музей - Велинград

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай