Велинград - online - От деца за деца на 1 юни в Ракитово 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

От деца за деца на 1 юни в Ракитово
Публикувано 2013-06-04 08:43:57 от Темпо

За първи път тази година момчетата от ВУИ “Ангел Узунов” взеха участие в изложение на ежегодно организирания празник по случай Деня на детето в центъра на Ракитово. Децата от интерната отбелязаха празника със специално организирани забавления за по-малките и по-големи жители на града.

Две тенти на площада индикираха мястото на Кулинарния панаир, отрупан с голям избор от вкусотии - бургери, салати, мъфини, курабийки, солени кифлички и разхладителни, домашно приготвени напитки - лимонади, бъзонади, плодови шейкове. Всеки един от артикулите бе грижливо приготвен от момчетата за посетителите на празника. За този ден бъдещите готвачи от ВУИ „Ангел Узунов” се готвят в продължение на 5 месеца, в които се научиха да приготвят над 20 ястия от топлата и студена кухня. Изложбените щандове също бяха изработени в рамките на тридневен дърводелско-бояджийски кръжок.
В 10.30 часа се даде началото на първото за града велосипедно състезание “Обиколката на Ракитово”, в което момчетата от ВУИ се състезаваха с децата от града в две различни категории в две възрастови групи за по-малките и по-големи велосипедисти. При по-големите 1-во, 2-ро и 3-то място грабнаха трима бъдещи спортисти от ВУИ. Доброволците от софийския веломагазин “Fix&Ride” възнаградиха победителите с награди-изненада и грамоти за постиженията им. Всички колелета и части, с които караха нашите момчета, са част от дарителска кампания съвместно с MTB форум и TimeHeroes и още много партньори на сдружението-организатор за набиране на части и велосипеди, които те сами поправяха, ремонтираха и стегнаха в рамките на велокурса за състезание с помощниците от софийската работилничка.
На изложба “Изящни изкуства” в камерната зала на читалище “Будилник” бяха представени ръчно изработени свещи, картички, рисувани чинии, декопажни бутилки и 3 авторски картини, отново дело на децата, заедно с доброволци артисти и хора на изкуствата. Изложбата ще продължи две седмици. В изложбената зала ще може да се види стар италиански велосипед, който бе реставриран и подготвен за изложението от момчетата.
За всичко това момчетата от ВУИ се готвят в продължение на 5 месеца в рамките на специално организирани за тях кулинарен курс, велокурс, курс по изящни изкуства, дърводелство и бояджийство, правене на свещи, рисуване, ориентиране. Тези курсове са по идея и организация на сдружение “Ре-Акт”, финансирани от НЦЕМПИ. Проектът “Практически умения за устойчиви постижения” даде възможност на над 50 души в интерната да се включат в поне един от тези обучителни курсове, които имаха за цел да им предадат професионални умения за работа, социални умения, да допринесат за тяхното психологично състояние и не на последно място да бъдат забавление. Над 30 човека художници, свещари, готвачи, колоездачи, дърводелци, бояджии и др. се включиха в подготовката и организацията на тези курсове, в които предадоха своите умения и намериха нови приятелства. В рамките на проекта велосипедният и приключенски клуб “Байкария” подготви скаутски двудневен лагер за каране на лодки, подготвяне на място за лагеруване, каране на колела, ориентиране и маршрути в планината.
Изложението приключи с големи награди за велосипедистите и кулинарите, а останалите ще представят изящните си изработки на изложбата в читалище “Будилник” в продължение на 2 седмици. Голямата изненада за всички тях бе част от наградата, с която момчетата ще трябва да подготвят и организират по примера на идеята на сдружението - инициатива в обществена полза. С нетърпение членовете на сдружението, всички доброволци, възпитатели, готвачи, помагачи, които станаха приятели с тези момчета, очакват каква ще бъде тяхната идея.
Сдружение “Ре-Акт” е малка неправителствена организация, посветена на работата с деца в неравностойно социално и психологично състояние, създадено през 2010 г. За 3 години организацията е работила с няколко домове - Защитено жилище “Заедно” в с. Гурмазово и дома за деца лишени от родителски грижи “Асен Златаров” в София. От края на 2013 г. сдружението започва активна работа с вече посещавания редовно Възпитателно училище-интернат. До юни 2013 г. с помощта на проектно финансиране от Националния център за Европейски младежки програми и инициативи сдружението организира и проведе редица курсове за натрупване на умения за работа, социални и поведенчески умения, подобряване на психологическото състояние на децата, които да подготвят тяхната бъдеща реинтеграция в обществото.
Габриела Корчева, сдружение “Ре-Акт”

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола