Велинград - online - Астрономията спечели нови приятели 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 11
· Започва строителството на нова детска градина в Драгиново
· Съединението, което ни прави горди българи
· Първа копка на зала-мечта в НПГГС „Христо Ботев“
· Кметът се извини за загражденията по време на концерта
· КРИМИ ХРОНИКА 11.09.18
· Ловно-рибарското дружество във Велинград уверено крачи през три века
· Търсят се над 20 учители
· Кой развя велинградски байряк на връх Монблан
· Малки обяви: 11.09.18
· Житейски път, достоен за пример
· “Звънче” стигна “До върха на планината” в Португалия
· Приз от „Пусть всегда будет солнце“
· Георги Сейменов сред най-бързите плувци-ветерани в Европа
· „Чепинец” се завърна на победния път
· ПОЩА: Велосипедисти сигнализират за дупки по пътя Дорково - Дъново
· Три дни летни ски на Юндола
Tuesday, September 04
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.09.18
· Велинград отпразнува юбилеи и придобивки
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра

Астрономията спечели нови приятели
Публикувано 2013-06-04 08:52:10 от Темпо

“Всички планети се въртят като дюнер-кебап, само Марс се върти като пиле на грил” - това е “бисер” от олимпиада по астрономия, на който дълго се смяха участниците в първото по рода си Астропарти във Велинград. Събитието, което обедини наука и рок музика, се проведе на 29 май в СОУ “Васил Левски”.
Проявата бе под патронажа на кмета на общината и в сътрудничество с Италианския културен институт.
Наред с училището и общината сред организаторите бе Обсерватория “Звездно общество” IAU A79, а партньори на проявата станаха Общински център за извънучилищни дейности и занимания по интереси - с. Байкал, Астрономическа асоциация - София и Университетът по библиотекознание и информационни технологии.
Астропартито имаше теоретична и практическа част. Деветокласниците от СОУ “В. Левски” изслушаха няколко лекции, които разкриха пред тях малка част от необятния свят на астрономията. Лекторите поднесоха трудната материя по занимателен начин и успяха да провокират вниманието на младежката аудитория с факти като този, че звездите са готвачите на Вселената, които правят цялата Менделеева таблица от водород до желязо и че няма самородно злато, защото всяко късче от ценния метал е създадено благодарение на тях. Учениците получиха шанс да държат в ръцете си малък къс метеорит, дошъл от космоса; чуха вятър от 400 милиона километра, записан от най-далечното кацане на космическа сонда; видяха как изглежда Земята на снимка от марсохода “Спирит” - нищожна прашинка от точно 4 пиксела, която е наш дълг да опазим.
Много интересна бе лекцията на Филип Фратев от Обсерватория “Звездно общество”, който разказа за работата на екипа астрономи на Юндола и за плановете в планинския курорт да бъде създадена втората по големина у нас обсерватория. Община Велинград вече е дала разрешително за строеж в района на бившата станция на “Информационни технологии” и сега се търсят средства по европейски програми за изграждане на 3-етажна обсерватория с тераса за наблюдение и с модерна техника. От 2005 до 2010 г. при работата си на Юндола екипът е открил 65 нови астероида, подпомогнал е работата на няколко американски проекта и е допринесъл за утвърждаването на Велинград като център за астрономически наблюдения.
Голям беше интересът и към практическата част на Астропартито, преди която бе представен форум-театър “Моят живот - моя отговорност” - заключителна част на проект с участието на ученици от велинградските училища по проблемите на насилието и агресията в съвременното общество. След това в двора на СОУ “Васил Левски” започна очакваният с повишен интерес концерт на училищната рок-група “ONIX” и гостите от рок-група “Alley Sin”, който прерастна в дискотека на открито.
Финал на астропартито бе в късните часове на вечерта с така нареченената “Класна стая под звездите”: в три наблюдателни центъра в двора на училището участниците видяха демонстрации на съзвездия, Луната и ярки планети, както и наблюдения с телескоп на видими комети и обекти от Дълбокия космос.
С този толкова различен и интересен ден астрономията сигурно е спечелила нови приятели. Дано сред тях да има и бъдещи откриватели в необятния космос, който винаги ще привлича човешкото въображение и ще ражда мечти.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Пречистване на отпадни води