Велинград - online - “Докосване до Хималая” - да чуеш тишината и да видиш безкрая 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

“Докосване до Хималая” - да чуеш тишината и да видиш безкрая
Публикувано 2013-06-04 08:57:38 от Темпо

Те са били в Хималаите - трима души с велосипеди в сърцето на планината. Сега с фотографиите си ни дават възможност и ние да видим една неземна красота.
На 29 май в Градската художествена галерия уредникът Бранко Манушев представи изложбата от фотографии “Докосване до Хималая” на Васил Тодев от Велинград, Станимир Николов от Добрич и Христо Николов от Карлово.

Изложбата съдържа 40 фотографии, направени по време на експедицията до Непал в периода ноември 2012 - януари 2013 г. Фотографиите представят отделни моменти от пътуването, от планината и срещите с хората на 26-милионен Непал. С велосипедите си Васил Тодев и приятелите му изминават 1200 километра и стигат до височина 3700 метра, пеша извървяват пътя до 5600 м височина. За двата месеца експедиция те са изминали път с денивелация от 60 000 метра, което ще рече 60 км нагоре и 60 км надолу и се равнява на 9 пъти изкачване на Еверест.
Васил Тодев прожектира една импресия, посветена на това пътешествие, със заглавие “Непал и Хималаите отблизо”. Тя накара присъстващите наистина ”да чуят тишината и да видят безкрая”. Желанието на хората от публиката да видят и научат повече принуди Васил Тодев да показва и разказва дълго време за тази експедиция, за видяното, чутото, почувстваното. Той нарече природните картини “златни” и сподели радостта си от факта, че те са били тяхно ежедневие. Щастието е било винаги с тях, защото за цялото време не е паднала нито капка дъжд или снежинка и не са имали никакви аварии с велосипедите - ”дори гума не спукахме”.
Присъстващите на откриването научиха, че “Хималаи” от санскрит означава “планина на снеговете”, че тя има 13 върха над 8000 метра и Еверест - върхът на върховете, е най-високият. Той носи името на сър Джордж Еверест, ръководителя на екипа, картографирал върха. Еверест е изкачен за първи път точно преди 60 години, на 29 май 1953 г., и изкачването му е било посветено на коронясването на кралица Елизабет II.
От всичките 8 осемхилядници Васил Тодев, Станимир Николов и Христо Николов стигат до 7 и ни правят съпричастни на красотата, която е била тяхна спътница през двата месеца на експедицията. Фотоизложбата ще бъде открита за всички, които също желаят да се докоснат до Хималая, до края на месец юни.
Веска Божкова

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола