Велинград - online - Читалищни крамоли 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 04
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра
· Два форума с фокус върху минералните води
· Оценката на хората, които коронясаха Велинград за СПА столица на Балканите
· За 10 г. хотелите в СПА столицата от 12 станаха 134
· Малки обяви: 04.09.18
· Ути почерпи с две огромни кюфтета по 75 килограма
· Първи концерт и предложение за брак на обновения център
· Празник и за децата
· Дистрикт гуверньорът на Ротари посети Велинград
· Нов водопровод и асфалт на две улици в Юндола
· НАП затвори общинския плаж за 3 дни
· Задържаха работодател заради смърт на работник
· Горяха пожари в Сърница и Ракитово
· РК “Родопчани” участва в “боевете” на връх Шипка
· 120 г. с грижи за природата и дивеча
· Планините ни зоват
· Първо гостуване - първа загуба
Tuesday, August 28
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 28.08.18
· Велинград чака финал на ремонта и старт на празниците

Читалищни крамоли
Публикувано 2013-06-18 09:26:20 от Темпо

Бурно и драматично протече отчетно-изборното събрание на читалище “Отец Паисий” на 12 юни. В залата се събраха 115 от регистрираните 207 членове, като още преди началото се очертаха и противостоящи лагери.
Председателят на читалищното настоятелство Цветан Котев предложи отчетен доклад за 2010-2013 година, в който каза добри думи за всеки от самодейните състави.
Той даде висока оценка на работата на библиотеката, която спечели няколко важни проекта през последните 3 години. Прозвучаха похвали за ръководителите на Представителния духов оркестър с мажоретен състав “Д. Мечев” Димитър Лазаров и Биляна Масларова, както и препоръки за повече репетиционно време и ясна система за подбор на музиканти. Театралната трупа заслужи адмирации за изиграните 53 представления и за откритите нови попълнения, които са бъдещето на любителския театър в града. Градският хор “Николай Гяуров” се развива възходящо под диригентската палка на младия професионалист Момчил Томов. Пожелания за успех получи новият председател на Литературния клуб “Н. Вапцаров” Александър Томов, който пое щафетата от д-р Любен Атанасов. Читалищното настоятелство оцени творческите успехи и постижения на школата за пиано под ръководството на Стоянка Енчева, групата за популярни песни “Велина” с ръководител Иван Казалиев и вокалната група “Караоке” с ръководител Юлиана Ковачева. Г-н Котев обърна специално внимание на създадените контакти и обща дейност с културни центрове от национален мащаб като Народния театър “Иван Вазов” и Националната опера, както и на подготвения проект за конкурс за млади оперни таланти на името на Николай Гяуров. В рамките на стопанската дейност бе отчетен ремонтът на детската музикална школа и на избеното помещение на читалищната сграда, което по договор за съвместна дейност се превърна в рок и джаз клуб “Под сцената”. Докладът завърши с благодарност към самодейците и техните семейства за времето и таланта, посветени на читалищната дейност.
Веднага след Цветан Котев на сцената застана Георги Паризов, който каза, че има 13 години стаж в духовия оркестър и съобщи, че преди дни е подал сигнал до Районна прокуратура във връзка с дейността на читалищното ръководство. Той разказа, че на два пъти е подавал до читалището писма-заявления с искане за достъп до обществена информация, но вместо това е получил “арогантен отговор”. Г-н Паризов изтъкна, че финансовият отчет е трябвало да бъде приет до март, че на сайта на чиатлището липсват декларации за конфликт на интереси, че мандатът на ръководството е изтекъл 25 дни преди отчетно-изборното събрание. Той попита защо през януари музикалната школа е била затворена и поиска яснота за договорите за отдаване на помещения под наем.
В отговор Цветан Котев изтъкна, че два пъти са отговорили на запитванията на Георги Паризов и вратите на читалището са отворени по всяко време. Председателят бе категоричен, че никой не е имал и няма намерение да затваря музикалната школа, а временното затваряне през януари е било заради липсата на бюджет.
Свои предложения за работата през следващия 3-годишен период направи Иван Казалиев, който поиска сцената да отговаря на изискванията за противопожарна безопасност, читалището да работи по проект за геотермално отопление и средствата да се разпределят справедливо между самодейните състави, като посочи, че група “Велина” не е получила подкрепа за участие в международен фестивал във Варна.
Доайенът на читалищните самодейци Христо Семерджиев коментира критиките с поговорката, че не може заради бълха да се изгори юрганът. Във време на мизерия и нищета НЧ “Отец Паисий 1893” успя да се запази и да увеличи част от съставите, ние сме раят на читалищата, а когато един отбор печели точки, победителите не ги критикуват, заяви Христо Семерджиев и думите ми бяха изпратени с аплодисменти.
На другия полюс бе изказването от името на мажоретките, които се оплакаха, че нямат голяма зала с огледала, съблекални, дори тоалетна, че се чувстват пренебрегнати и се налага да доплащат за пътуванията. Без съмнение сме най-добрите, но условията, които ни давате, не ни компенсират, каза представителката на мажоретния състав.
От името на Проверителната комисия Владимир Деспотски отчете приходи от 452 370 лева и разходи за 454 217 лева. Той посочи и сумите, които читалището получава от наеми на търговските обекти на Ат. Янакиев и Д. Праматаров. С “Рок и джаз” читалището има договор за съвместна дейност, като вложените инвестиции са за сметка на наемите.
Темата отново покачи градуса на напрежение, като дори станахме свидетели на напускане на залата в стил “42-ро Народно събрание”, за да падне кворумът. Секретарят на читалището Иван Стоянов призова излизащите с думите “Помагайте събранието да протече като интелигентни хора” и напомни, че “Отец Паисий” е между първите 5 читалища в страната.
Проектът за бюджет за 2013 г. бе представен от Иван Тричков, който внесе още яснота по приходите за изтеклата изключително тежка по неговите думи 2012 г. За настоящата година бяха заложени приходи от 144 575 лева и разходи от 143 732 лева.
Изборът на ново читалищно настоятелство започна с отводи. Такива си направиха предложените за членове Иван Джамбазов, Павел Гайдев, Георги Дошев и Росица Паунова. След явно гласуване в новото настоятелство бяха избрани: Цветан Котев, Иван Тричков, Таня Иванова, Михаил Михайлов, Сталинка Пещерска, Невена Ролева, Тодор Енев, Васил Аврамов и Тодор Шейнов. Не събраха достатъчно гласове Димитър Лазаров и Димитър Топорчев. Членове на новата Проверителна комисия станаха Владимир Деспотски, Борислав Прегьов и Димитър Топорчев.
С явен вот на председателския пост със 110 гласа “за”, 4 “против” и 7 “въздържал се” бе преизбран Цветан Котев. В последния момент Георги Хасърджиев предложи за председател Васил Аврамов, който обясни, че на този етап не може да поеме такъв ангажимент и подаде отвод. Цветан Котев закри събранието с думите, че критиките са полезни и ни правят по-силни.
А читалището, от висотата на своите 120 години, подминава суетата на деня и гледа към юбилея...
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Тоника - Велинград , производтво на билков чай