Велинград - online - ОТЗВУК: Помогнете да спасим от събаряне Културния дом 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 11
· Започва строителството на нова детска градина в Драгиново
· Съединението, което ни прави горди българи
· Първа копка на зала-мечта в НПГГС „Христо Ботев“
· Кметът се извини за загражденията по време на концерта
· КРИМИ ХРОНИКА 11.09.18
· Ловно-рибарското дружество във Велинград уверено крачи през три века
· Търсят се над 20 учители
· Кой развя велинградски байряк на връх Монблан
· Малки обяви: 11.09.18
· Житейски път, достоен за пример
· “Звънче” стигна “До върха на планината” в Португалия
· Приз от „Пусть всегда будет солнце“
· Георги Сейменов сред най-бързите плувци-ветерани в Европа
· „Чепинец” се завърна на победния път
· ПОЩА: Велосипедисти сигнализират за дупки по пътя Дорково - Дъново
· Три дни летни ски на Юндола
Tuesday, September 04
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.09.18
· Велинград отпразнува юбилеи и придобивки
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра

ОТЗВУК: Помогнете да спасим от събаряне Културния дом
Публикувано 2013-06-18 09:40:03 от Темпо

Прочетохме с интерес и тревога огласената във вашия вестник истина за съдбата на недостроения Културен дом във Велинград. Признателни сме за подкрепата и съпричастието ви към битката на инициативният комитет за спасяването от събаряне на нашия недоизграден Културен дом.

Ние всички протестираме и сме възмутени от безотговорността на Общинския съвет, който на 22.12.2012 г. с 28 гласа “за” и 1 “против” даде съгласие Културният дом да бъде съборен, а теренът предоставен на монопола. Не знаем дали в това безумно решение някой има личен интерес или то е мръсна поръчка на отделна политическа и бизнес сила! Но ние сме убедени, че гласувалите съветници са фалшиви и лицемерни стопани на града. Нека този фалш и това морално падение им тежи на съвестта.
За нас това решение е недомислен, самовластен и безразсъден престъпен акт. То е грубо посегателство върху интересите и потребностите на града. За нас няма никакво съмнение, че изграждането на Културния дом ще го превърне в една престижна емблема и привлекателна картичка за наши и чужди туристи. Ние твърдим, че в условията на предизвикателствата на 21-ви век да посегнеш на културни придобивки в един град, това е нагла и безразсъдна бизнес лудост. То е малоумие и вредно мислене от тези, които са го подкрепили. Те не са разбрали една вековна истина, че културата във всички времена е светлината, слънцето и поезията, които подхранват духовния интелект, вдъхват обществената енергия, укрепват волевия дух и вътрешната духовна сила на хората.
Нека да ни бъде простено от читателите, но ще си позволим носталгично да припомним на по-младото поколение, че изграждането на този Културен дом беше гордостта на нашата бурна, съзидателна и непокорна младост. Беше голямата мечта на незабравимият бас №1 на планетата Николай Гяуров, гордостта на толкова културни и спортни деятели и таланти, прославили България и Велинград по целия свят. За съжаление в условията на престъпния преход към пазарна икономика доизграждането беше загърбено и обречено на разруха. Така съдбата му стана нашата мъка, тревога, огорчение и голям срам.
Повярвайте ни, всичко това ни боли, защото помним онова време и онзи ден, когато тогавашният министър на културата Людмила Живкова заедно с нашия народен представител генерал Атанас Семерджиев направиха първата копка на този дом. За цялата велинградска общественост това беше голямата надежда и незабравим, голям празник, на който всички вдигнахме наздравици и се включихме кой с каквото може в акцията за събирането на пари и организирането на трудови дни за по-бързото реализиране на този уникален архитектурен проект. Затова ние сега заставаме всички зад инициативният комитет в битката му за спасяването на Културния дом от събаряне. Призоваваме цялото население на чудесната Чепинска котловина да се включи в тази битка, ако се наложи провеждането на местен референдум - да участва активно в гласуването му против събарянето. Очакваме и ще бъдем признателни ако в битката за спасяването на Културния дом се включат прокуратурата, журналистически, телевизионни екипи, културни институти и творчески състави. Убедени сме, че общественият разум и благоразумие ще победи безотговорността, лекомислието и глупостта на общинските съветници, гласували за събарянето му.
Велинград със своята природа, 80 лечебно-минерални извори, свежия балкански въздух, многобройните почивни станции и съвременни лечебно-оздравителни заведения, хотели, домове за гости привличат все повече наши и чужди туристи и приятели. А те имат нужда не само от лечение, възстановяване и почивка, но и от културен отдих, развлечения и богат духовен живот. Затова Велинград и велинградчани заслужават национална солидарна подкрепа за спасяване от събаряне на недоизградения Културен дом. Няма никакво съмнение, че неговото изграждане ще предаде нов европейски облик и ново европейско бъдеще на културния живот във Велинград. Помогнете ни да спасим от събаряне този културен дом и превърнем СПА столицата на Балканите в град на щастливото детство, съзидателна младост и спокойни старини.
Дружество за защита на Родопите: председател Георги Пашов
Общински съвет на ветераните от войните: председател Борис Кюркчиев
Общински съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва: оз полковник Георги Даскалов

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Тоника - Велинград , производтво на билков чай