Велинград - online - Бъдеще предварително време: След 7 години Велинград ще е по-богат с половин мили 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Бъдеще предварително време: След 7 години Велинград ще е по-богат с половин мили
Публикувано 2013-06-18 09:41:45 от Темпо

Времето, когато се наливат основите, е отредено за оптимизъм. На 14 юни се състоя общественото обсъждане на проекта за интегриран план за градско възстановяване и развитие на Велинград за периода 2014 - 2020 година. Планът е именно залагане на основи за всички малки и големи проекти, по които общината ще може да работи и да търси финансиране. И за да искаме нещо хубаво да се случи в градската среда през следващите 7 години, до и на 14 юни 2013 г. бе моментът да даваме идеи и заедно да търсим решения.

Точно тук времето, отредено за оптимизъм, отново и за кой ли път се сблъска челно с пословичната за нашите географски ширини апатия на гражданите. На общественото обсъждане голямата зала на общината бе полупразна, но дори и малкото присъствие бе илюзия, защото в ролята на зрители бяха само служители на Общинска администрация. С едно знаково изключение - присъстваше представител на Пожарната. И с 29 знакови отсъствия - не дойде нито един общински съветник (?!).
А гражданите на Велинград? С видимо и нескрито огорчение главният архитект Тодор Енев обобщи, че обществеността иска, но насреща няма отговорност, че рупори на гражданското общество отсъстват точно тогава, когато се чертае един осмислен план за развитие до 2020 г. Многократно през последните месеци той призовава, че сега е времето за предложения и че повече глави мислят по-добре. Но велинградчани в своето мнозинство не проявиха гражданския рефлекс да се включат в “наливането на основите” и заедно да търсят пътищата за развитие през следващите 7 години.
Обратно към оптимизма: “След 7 години Велинград ще е по-богат с половин милиард лева според предвидените в интегралния план проекти”. Това е твърдението на специалистите от фирма “ТАУНПЛАН”, които хвърлиха много усилия за изработването на ясна програма. Според тях шансът на Велинград е, че е малък град, а резултатът ще зависи от много компоненти, най-важните от които са качествени проекти и отговорност на общинското ръководство и гражданите. Не на последно място и това, което в плана е записано като “широко гражданско участие при формулиране и реализация на политики” и което ние, велинградчани, трябва да изпълним със смисъл.
Основание за оптимизъм (без да си слагаме ярко розовите очила) е и фактът, че всички материали по интегрирания план са обществено достъпни и хората, които искат да се информират, могат да го направят в ОА. В плана ясно са разписани трите зони за въздействие в рамките на града и десетки подпроекти, които засега все още звучат в бъдеще предварително време. И преди да отсъдим скептично, водени от минал горчив опит, нека си дадем сметка, че бъдещето на нашия Велинград в някаква степен е функция и на нашата активност или неактивност като граждани.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай