Велинград - online - Цигански погром над липите 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 11
· Започва строителството на нова детска градина в Драгиново
· Съединението, което ни прави горди българи
· Първа копка на зала-мечта в НПГГС „Христо Ботев“
· Кметът се извини за загражденията по време на концерта
· КРИМИ ХРОНИКА 11.09.18
· Ловно-рибарското дружество във Велинград уверено крачи през три века
· Търсят се над 20 учители
· Кой развя велинградски байряк на връх Монблан
· Малки обяви: 11.09.18
· Житейски път, достоен за пример
· “Звънче” стигна “До върха на планината” в Португалия
· Приз от „Пусть всегда будет солнце“
· Георги Сейменов сред най-бързите плувци-ветерани в Европа
· „Чепинец” се завърна на победния път
· ПОЩА: Велосипедисти сигнализират за дупки по пътя Дорково - Дъново
· Три дни летни ски на Юндола
Tuesday, September 04
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.09.18
· Велинград отпразнува юбилеи и придобивки
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра

Цигански погром над липите
Публикувано 2013-06-18 09:45:53 от Темпо

През далечната 1942 г. общинският служител по озеленяването в Лъджене Яко Делибалтов решава за засади липи в центъра на селото. Тъй като няма общински разсадник, заедно с още трима общински служители изважда липови фиданки от местността Бакърджийския хан. Горски служител налага глоба от 200 лева, която общината отказва да плати и Яко Делибалтов покрива сумата със собствени средства. Но липовите фиданки са засадени и запазени, а няколко години по-късно неговият син Стоян Делибалтов поема щафетата и продължава засаждането на липи по улицата от Стария съвет до Вельова баня. Постепенно липите стават любима и неотменна част от градския пейзаж на Велинград...

С днешна дата историята е различна. Няма нужда от много думи - нека оставим снимките да говорят. Тази седмица читатели на “Темпо” реагираха гневно на огромния брой цигански набези над липите в трите квартала. От Чепино ни се обадиха, че се извършва краен вандализъм - не просто се кършат клони, а е отсечена липа, за да бъде по-лесно обрана. От Каменица казаха, че са подавали сигнали до полицията, но циганските групи са далеч по-бързи от полицейските и са избягали ненаказани с чувалите липов цвят, оставяйки след себе си съсипани дървета. В Лъджене заснехме цяла бригада: двама на върха на дървото, които веднага хвърлиха чувалите, когато видяха, че снимаме, а четирима долу скоростно събраха липата, натовариха на каруца и “дим да ги няма”. Получихме снимки и по електронната поща - благодарим на всички читатели, които показват, че не са безразлични към това зелено и уханно богатство на Велинград.
Не видяхме обаче реакция на загриженост от страна на общината и полицията. Ясно е, че не може до всяко дърво да се сложи пазач. Но ако в рамките на 2-3 седмици на определени улици и паркове, в които има липи, поне се демонстрира контрол, сигурно вандализмът няма да е в такива мащаби. Как може абсолютно необезпокояван някой да отсече клони, а после да се разположи на пейки в парка като на седянка, да кърши и да хвърля и всичко това да е абсолютно безнаказано? Къде е местната власт?
В момента изкупната цена на килограм липов цвят е 2 лева и “берачите” бързат, защото сега липата е най-тежка. Ако полезната билка се събира така, че да не се вреди на дърветата и да има цвят и догодина - нищо лошо. Но практиката е точно на другия полюс - бере се на принципа “след нас и потоп”. Точно така преди години бяха унищожени цели находища на горски билки, а тази година явно е ред на липите.
В интервю за “Темпо” през ранното лято на 1994 г. Стоян Делибалтов, който впоследствие стана почетен гражданин на Велинград като признание за създаденото и опазено от него зелено богатство, каза: “В предишните години нямаше такива нарушения към природата. Като че ли хората бяха по-човечни”.
Ще допълним: няма нарушения там, където има контрол и обществена нетърпимост.
Темпо

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Пречистване на отпадни води