Велинград - online - Храната - лекарство за малки и големи 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Храната - лекарство за малки и големи
Публикувано 2013-06-25 09:04:47 от Темпо

“Зеленчуци който не яде, той голям не ще да порасте” е песничка, която всяка баба е пяла на своето внуче. Хората от третата възраст знаят колко са полезни за тяхното здраве плодовете и зеленчуците, те имат дългогодишен опит в кухнята и изградени навици, но пък размерът на пенсиите изобщо не се връзва със законите на здравословното хранене.

Точно това направи още по-интересен разговорът по темата за здравето и храната, който се проведе на 21 юни в Дневния център за възрастни хора с увреждания. Лектор бе чаровната Гергана Петкова от Ловеч, която от година работи във фондация за социално-икономически инициативи по проект на Европейския съюз. Като чуе “проект”, на човек най-често му става скучно, но случаят е изключение, защото обичайната презентация не е виртуална, а е истинско, случващо се на място вкусно приключение с плодове и зеленчуци. Присъстващите не само получиха полезни съвети и интересни рецепти за ястия с плодове и зеленчуци, но и видяха атрактивни демонстрации за летни кулинарни изненади.
Нашата идея е да вдъхновим децата, бременните жени и възрастните хора по-често да слагат на трапезата плодове и зеленчуци, каза гостенката. В цяла Европа и в САЩ статистиката отчита нездравословен начин на хранене, който вече се пренася и по нашите географски ширини. Страната ни е на пето място в ЕС по затлъстяване, 60% от хорана над 18 годишна възраст са с наднормено тегло и съпътстващите го заболявания. При учениците процентите също са стряскащи: 36% от тях имат наднормено, а 17% вече са със свръхтегло. Още лоши новини: на всеки 18 минути от болести, свързани със затлъстяване, умират по четирима души.
В момента в България най-незащитени от нездравословните храни за съжаление са децата. По-възрастните българи все още са по-близо до земята, а и през годините са яли по-чисти храни. Младите предпочитат полуфабрикати и готови храни, които влияят на метаболизма и днес все по-често при децата се срещат болести като диабет и високо кръвно. Пример, над който е полезно да помисли всеки родител: с една вафла и едно сокче в голямото междучасие ученикът приема 8 лъжици захар. Умножете по 20 дни в месеца и по 9 месеца в годината... Спасението е в “кулинарната революция”, пропагандирана от Джейми Оливър не само от телевизионния екран, а и в училище. Здравословното хранене все още не е във фокуса на българското школо, затова родителите са тези, които трябва да научат децата си да могат да си приготвят прясна храна, а не веднага да посегнат към чипса, снакса, кроасана и още куп колкото вкусни, толкова и вредни храни. Съвет и към бабите и дядовците: по-добре купете на внучето ябълка! Можете да привлечете вниманието му с таралеж, измайсторен от круша и грозде или да поднесете скучното картофено пюре, оформено като снежен човек.
Пред хората от Дневния център лекторката разказа как човек, хранейки се правилно, може да ограничи или спре развитието на болестите. Храната може да бъде лекарство при болести като диабет, които изискват промяна в начина на живот. Храната може да подпомогне паметта - помагат най-много червените и лилави плодове и зеленчуци, съчетани с мозъчна активност, тъй като мозъкът трябва да се тренира като мускул, за да служи добре. Артритът може да се лекува и без лекарства, а с повече храни със съдържание на сяра като яйца, лук, чесън, горски плодове, тиквено и ленено семе, скумрия, зехтин, куркума. При лечението на сърдечни болести обичайно се дава коктейл от лекарства, които нарушават баланса на други органи. За сърцето трябва да се консумира соя, фасул, леща, ядки, овес, патладжани, а за високото кръвно - плодове и зеленчуци с тъмнозелен цвят като спанак, рукола, салани, ядки, сусам. Всички знаем, че пържените храни увреждат артериите, затова порция пържено месо задължително трябва да включва и богата салата.
Чуха се още много съвети, сред които на първо място широкото присъствие на чесън на трапезата, да се консумират сезонни и плодове и зеленчуци и то местно произведени. Присъстващите изразиха благодарността си към гостенката от Ловеч с песен, а директорката Ели Янева-Зисова й подари сувенири, изработени от сръчните домакините. Благодарност и към Лидия Шулева, която помогна за организирането на лекцията и лично се включи във вкусното приключение.
Читателите на “Темпо” също могат да участват в него - на стр. 6 публикуваме няколко от предложените рецепти с вкус на плодове и зеленчуци.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води