Велинград - online - Велинград и Ракитово остават без пари за претоварна станция за отпадъци 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 11
· Започва строителството на нова детска градина в Драгиново
· Съединението, което ни прави горди българи
· Първа копка на зала-мечта в НПГГС „Христо Ботев“
· Кметът се извини за загражденията по време на концерта
· КРИМИ ХРОНИКА 11.09.18
· Ловно-рибарското дружество във Велинград уверено крачи през три века
· Търсят се над 20 учители
· Кой развя велинградски байряк на връх Монблан
· Малки обяви: 11.09.18
· Житейски път, достоен за пример
· “Звънче” стигна “До върха на планината” в Португалия
· Приз от „Пусть всегда будет солнце“
· Георги Сейменов сред най-бързите плувци-ветерани в Европа
· „Чепинец” се завърна на победния път
· ПОЩА: Велосипедисти сигнализират за дупки по пътя Дорково - Дъново
· Три дни летни ски на Юндола
Tuesday, September 04
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.09.18
· Велинград отпразнува юбилеи и придобивки
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра

Велинград и Ракитово остават без пари за претоварна станция за отпадъци
Публикувано 2013-07-02 09:02:57 от Темпо

Кметовете на Велинград и Ракитово ще настояват за спешна среща с министъра на околната среда и водите Искра Михайлова. Причината е патовата ситуация, която възникна във връзка с предприетите от двете общини действия за изграждането на претоварна станция и сепарираща инсталация за отпадъци.

Преди броени дни деветте общини от област Пазарджик, които създадоха сдружение за изграждане на регионално депо за отпадъци, получиха лошата новина, че средствата по Оперативна програма “Околна среда” са изчерпани. България е поела ангажимент пред Европейския съюз за изграждането на регионални депа и затова липсващите пари по ОП “Околна среда” ще трябва да бъдат отпуснати от държавното предприятие ПУДООС. Проблемът е, че ПУДООС може да осигури финансиране само за една клетка, кантар и довеждащата инфраструктура за регионалното депо. Единствената клетка ще бъде крайно недостатъчна, за да поеме отпадъците от цялата област. Под угрозата за солени санкции от ЕС обаче общините са принудени да приемат новите условия. На сесията си на 27 юни Общински съвет - Велинград даде съгласие като член на Регионалното сдружение общината да кандидатства пред ПУДООС за изграждане на регионално депо с една клетка. В същото време изразходваните до момента от общините средства в размер на около половин милион лева няма да им бъдат възстановени. За община Велинград сумата е около 32 000 лева, които очаквахме от ОП “Околна среда”, но няма да получим от ПУДООС. Кметовете от областта натовариха кмета на Пазарджик Тодор Попов, който е председател на Регионалното сдружение и на Националното сдружение на общините в България, да настоява за организиране на среща по темата в МОСВ.
Лошите новини не спират дотук. От ПУДООС няма да бъдат осигурени и необходимите средства за направата на претоварна станция и сепарираща инсталация за отпадъци, които да обслужват населените места в общините Велинград и Ракитово. На 28 юни във Велинград се проведе среща между кмета на Ракитово Любомир Петков, зам.-кмета на Велинград Исмет Бабучи и специалисти от общинските администрации. Във връзка с претоварната станция Община Ракитово извърши изключително голям обем работа, включително отчуждаване на земи и предаде исканата документация, спазвайки стриктно всички срокове. След обсъждане на ситуацията г-н Бабучи съобщи, че са решили да настояват за спешна среща с министър Искра Михайлова. Тъй като в предишния парламент тя бе народен представител от ДПС от нашия избирателен район, а сега също бе избрана тук, е запозната със ситуацията и общините ще разчитат на нейното съдействие.
Най-сериозният проблем е, че ако бъде изградено регионално депо с една клетка, следващият етап предвижда закриване на общинските сметища и всичките отпадъци ще трябва да се транспортират до с. Алеко Константиново. Ако трябва да возим всички отпадъците от цялата община, включително от отдалечените населени места, ще изпаднем в много тежка ситуация, прогнозира г-н Бабучи. Разходите ще скочат много и с тях ще трябва да бъде натоварено местното население, което е немислимо в сегашната кризисна ситуация. Затова е изключително важно да се намери решение за изграждане на претоварна станция и сепарираща инсталация, чрез които може да се постигне сериозно снижение на разходите.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Тоника - Велинград , производтво на билков чай