Велинград - online - Стандартът за професия “готвач” се кове във Велинград 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Стандартът за професия “готвач” се кове във Велинград
Публикувано 2013-07-09 09:19:17 от Темпо

Професията “готвач” през всички времена и епохи е имала челно място сред най-нужните на обществото. Но какъв е професионалният стандарт, на който готвачът трябва да отговаря днес? В търсене на най-точния отговор на 3 юли 2013 г. в Професионалната гимназия по икономика и туризъм във Велинград се проведе среща с участието на Германското сдружение за международно сътрудничество GIZ, специалисти от Министрството на образованието, представители на бранша от “Евроток-България” и домакините.

Гимназията във Велинград е едно от петте професионални училища, които са включени в работата по проекта като водещи в страната. Тя ще помага и при “изковаването” на новия стандарт за професионалисти в областта на информационните технологии.
Проектът започва през 2010 г., като неговата първостепенна цел е да се създаде нов стандарт за професията “Готвач”. Последният утвърден стандарт е от 2005 г., информира инж. Магдалена Станулова, експерт “Професионално образование” в МОН. С помощта на специалисти от Германия в рамките на проекта се изработва нов, много по-задълбочен и подробен стандарт. “Старият стандарт бе направен на остова на дейностите, които изпълнява готвачът. Новият се прави на основа на компетентностите на готвача и е съобразен с европейските изисквания”, обясни инж. Станулова. И допълни, че партньорите от Германия са били приятно изненадани, че на практика професионалните стандарти в бранша в България не се различават много от тези в ЕС и че готвачите в ЕС има какво да научат от колегите си в нашата страна.
Нивото на професионалната подготовка бе проверено и в рамките на изпита, проведен от жури с председател инж. Станулова и членове на “Евро-ток”, сред които и възпитаници на велинградската гимназия. Настоящите ученици показаха своите кулинарни умения, а изпитващите тестваха на практика модела, който залагат в новия стандарт за професията “готвач”.
От страна на GIZ в срещата във Велинград участваха ръководителят на проекта Ралф Грубелни и екпертът Уве Грунер. Те изтъкнаха, че туризмът е много важен отрасъл за България и този проект е част от подкрепата за развитие на бранша. Те обсъдиха възможностите за продължаване на проекта, тъй като създаването на стандарта е само основата, над която трябва да се наддгражда с подробно ръководство и методика за работата и с разработване на учебен план. За момента обаче няма яснота дали ще бъде намерено финансиране и на следващи етапи от проекта.
В рамките на визитата си във Велинград гостите се запознаха с възможностите за професионално обучение, които предлага ПГИТ “Алеко Kонстантинов”. Те бяха представени от бъдещите аниматори от класа на г-жа Ат. Геджева.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води