Велинград - online - Музика от Острова на музиката 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Музика от Острова на музиката
Публикувано 2013-07-09 09:28:47 от Темпо

През 1957 г. на гръцкия остров Корфу за първи път жена взима участие в парад на духов оркестър. Тази малка революция в обществените нрави е и началото на любовта, която пламва между момичето и диригента на оркестъра на град Керкира. Днес техният син Спирос Дулянитис е диригент на същия духов оркестър, който слушахме с удоволствие на откриването на тазгодишните Празници на културата.

Бащата Стефанос Дулянитис ръководи оркестъра точно половин век и е близък приятел с дългогодишния диригент на велинградския духов оркестър Димитър Мечев. Връзките между двата оркестъра продължават вече над 30 години, като гръцкият състав е гостувал в нашия град през 1982 и 1985 г., а сега бе третата му изява пред наша публика.
Град Керкира на остров Корфу е наречен на нимфа, в която се влюбил богът на моретата Посейдон. А създаденият през 1890 г. духов оркестър на Керкира носи името на Николаос Мандзарос - първият национален гръцки композитор, който през 1865 г. е написал музиката на националния химн “Химн на свободата”. Николаос Мандзарос има майка италианка и завършва Консерваторията в Неапол, където благодарение на големия му талант го канят да остане като диригент на оркестъра. Но той избира друг път - връща се на Корфу, написва първата песен на гръцки език “Ария грека” и слага началото на Йонийската музикална школа, въвеждайки в Гърция стандартите на европейската музика. Големият музикант слага началото на още една традиция, която продължава и до днес: започва да преподава безплатно на млади музиканти. Резултатът е, че при население от 40 000 в Керкира и ощо 120 000 на целия остров Корфу в момента там има 18 филхармонични и духови оркестри. Още един роден тук музикант печели световна известност - автора на Олимпийския химн Спирос Самарас. За многобройните туристи Корфу е Изумруденият остров, а неговите жители с гордост го наричат Острова на музиката.
Гордостта се чувства във всичко, което разказват за оркестъра от Керкира председателят на Управителния съвет д-р Тривизас и диригентът Спирос Дулянидис. Горди са, че ръководят един от най-старите оркестри в Гърция. Основният състав на оркестъра днес наброява 220 музиканти, имат и оркестър от малки деца, в който свирят още 80. Интересът към духовата музика е много голям, участват във всички национални и духовни празници на острова, концертират из цяла Гърция и на много места в чужбина. А задължението на преподавателите да работят безплатно с децата има същата сила, както по времето на патрона на оркестъра Николаос Мандзарос.
Гостите от Корфу се гордеят и с факта, че на техния остров е създаден първият оперен театър в Гърция, наречен “Свети Джакомо”. Сега в сградата на операта се намира кметството на Керкира, а името “Свети Джакомо” носи градският хор, който се ръководи от българина Антоний Иванов. По време на визитата във Велинград, на срещите с кмета Иван Лебанов и с председателя на читалище “Отец Паисий” Цветан Котев, се водиха разговори за продължаване на сътрудничеството, включително и за създаване на по-близки контакти между хористите от Велинград и Керкира. Така че можем да очакваме във Велинград да звучи още музика от Острова на музиката.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай