Велинград - online - Уникалният музей в Дорково е пред откриване 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Уникалният музей в Дорково е пред откриване
Публикувано 2013-07-09 09:39:55 от Темпо

В Дорково предстои да бъде прерязана лентата на един уникален музей, който връща времето 5 милиона години назад и представя флората и фауната, населявала нашите земи преди много векове. Сградата на музея вече се издига красиво в местността “Илин кладенец”, на метри от нивите, в които през 1932 г. ученици от Дорково заедно с учителите Руска и Манол Чолеви намират първия зъб на мастодонт, а през 1985-87 година българо-френска научна експедиция открива най-голямото палеонтологично находище по българските земи. Тогавашният ръководител на експедицията проф. д-р Николай Спасов днес е директор на Националния природо-научен музей към БАН и е начело на научния екип, който създава новия музей.

Изключителната сграда от импрегнирана дървесина със стъклен купол е по проект на архитект Явор Йорданов, изпълнена от софийската фирма “Каро Трейдинг”. Тук вече е и “главният герой” в музейната експедиция - мастодонт във вид и размери, съответстващи на намерените в палеонтологичното находище кости. Внушителният макет е дело на художника Велизар Симеоновски, който има славата на един от най-добрите реставратори на животни в света и понастоящем работи в Чикагския музей по естествена история. Предстои да бъде монтирана диорамата, която в звук и картина ще показва живота преди 5 милиона години, а художникът Симеон Стоилов подготвя цялостното оформление на музейната експозиция. Специален кът в нея пресъздава малка част от палеонтологичното находище, част от което е и оригиналният огромен бивник на мастодонт с дължина около 3 метра, който ще видят бъдещите посетители. За тях има паркинг и чисто нов асфалтиран път от края на Дорково до музея.
Все още текат довършителни работи на Цепина, които са част от общия проект. Но надеждите на община Ракитово и кметство Дорково са музеят да бъде открит до края на юли и да зарадва хилядите гости на ежегодния международен фолклорен фестивал, който ще се проведе от 2 до 4 август. Дълго чакахме този музей, но чакането си струваше - в това ще се убеди всеки, който прекрачвайки неговия праг тръгва на едно незабравимо пътешествие назад във времето.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай