Велинград - online - Празнично за деня на Велинград 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Празнично за деня на Велинград
Публикувано 2013-07-09 09:53:08 от Темпо

В календара на Велинград първата събота на юли се отбелязва с червено - по традиция този ден, бележещ началото на летния курортен сезон, е избран за празник на нашия град. Тази година празникът на 6 юли бе троен, защото към него прибавихме два юбилея: 65 години от създаването на Велинград и 5 години от обявяването за СПА столица на Балканите.

Важният за велинградчани ден бе уважен от председателя на Народното събрание Михаил Миков, вицепремиера и министър на правосъдието Зинаида Златанова, народните представители Сергей Кичиков и Йордан Младенов, областният управител на Хасково Николай Нанев, кметът на Батак Петър Паунов.
Тържествената сесия на Общинския съвет бе открита от председателя Дияна Кехайова, която каза, че това е нашият общ любим празник, че всеки от нас има своя Велинград, но общото е, че всички го обичаме и се гордеем с неговата история, традиции, природа и красота. Г-жа Кехайова благодари на поколенията, които са създали Велинград и са съхранили са неговата уникалност, превърнала го в СПА столица. Тя подчерта, че от векове ние даваме пример за толерантност и че днешният облик на града е заслуга на всички велинградчани. Пред гостите в голямата зала (за срамота отсъстваха много от съветниците) прозвучаха чудесните изпълнения на Калина Деспотска и Венелин Каменов от “Звънче” и Ани Ушева от “Караоке”. Г-н Михаил Миков връчи на кмета Иван Лебанов възпоменателен знак на Народното събрание и реплика на официалния държавен печат.
Духови оркестри от Гърция и България начело с велинградския поведоха празничното шествие към площад “Николай Гяуров”, от чиято сцена в изпълнение на Градския хор “Н. Гяуров” и Духовият оркестър “Д. Мечев” прозвучаха химните на България, ЕС и Велинград. Кметът Иван Лебанов върна лентата на историята към далновидността на своя предшественик Йосиф Шнитер, който създава Плажа и превръща трите села в курорт, който през 1948 г. става Велинград, през 1959 г. е обявен за национален курорт, през 1981 г. за курорт с международно значение, през 2005 г. за СПА столица на България и през 2008 г. за СПА столица на Балканите. Кметът благодари на всички, изградили красивия ни град и цитира стиховете на нашата поетеса Анна Маргова за обичта с име Велинград.
Михаил Миков бе посрещнат със смес от аплодисменти и освирквания. Той каза, че днес сърцето на Велинград е пълно с много приятели и призова велинградчани да бъдат горди за сътвореното и за европейското бъдеще на младите хора и своя град, пожелавайки славата на СПА столицата да отиде в Европа и да стигне до света.
Поздравителни адреси за празника на Велинград изпратиха областният управител Иван Йорданов, директорът на Руския културно-информационен център Виктор Баженов, председателят на СБУ Янка Такева, кметът на Ракитово Любомир Петков.
“Велинград, славата си надалеч носи” бе наречен концертът, в който под съпровода на Представителния духов оркестър с мажоретен състав “Д. Мечев” пяха и танцуваха възпитаници на музикална школа “Звънче”, вокална група “Караоке”, ОДЗ “Фантазия”, КСТ “Импулс”, фолклорните ансамбли “Чепино” и “Здравче-венче”. Финалът на концерта събра на сцената всички участници, а в небето полетяха десетки балони в цветовете на българското знаме.
След това започна едночасовият концерт на певеца Георги Христов, който изненада публиката, като вместо на сцената се появи сред хората и попадна под “обсадата” на стотици почитатели. “Велинград лекува душата и тялото, дано и след 65 години отново да сме заедно!”, каза Георги Христов. Той откри концерта с емблематичната си песен за приятелите и зарадва публиката с най-хубавите си песни, всяка от които казва, че никога не е рано и никога не е късно да обичаме.
Последен поздрав за 65-тата година на Велинград бе празничната заря, с която завърши вечерта на 6 юли.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води