Велинград - online - Зеленото богатство на Родопите в 60 фотоса 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Зеленото богатство на Родопите в 60 фотоса
Публикувано 2013-07-16 09:13:52 от Темпо

Дойде време и във Велинград да видим изложба на открито - модерна форма, която привлича много голяма и различна градска аудитория.
В рамките на Празниците на културата на 11 юли на Търговската улица в центъра на курорта бе открита фотоизложбата “Баташката планина и околностите на Велинград”. Инициативата е на общината и сдружение “Байкария”, чийто председател и наш съгражданин Васил Тодев сподели, че подбраните 60 фотоси показват уникалното богатство на Родопите, помагат да научим повече за този край и да го пазим по-добре за бъдещите поколения. Сдружение “Байкария”, което от 2005 г. е активно ангажирано с природозащитни инициативи в м. Беглика, дава пример за любов към планината и природата и заслужава уважение, каза на откриването зам.-кметът Ася Хрисчева. Кметът Иван Лебанов каза, че е горд с велинградчани като Васил Тодев и призова всички за пазим това богатство, което виждаме на снимките от изложбата.

А богатството на Баташката планина, заключена между Пещера, Батак, Велинград, Сърница и Девин наистина е голямо и не случайно почти цялата територия е включена в европейската еко-мрежа НАТУРА. Тук са 4 от деветте природни резервата в Родопите - Мантарица, Купена, Дупката и Беглика, 21 природни забележителности, 14 защитени местности. Водното богатство се измерва с 3600 кв.км Баташки водносилов път, който събира водите на 150 реки, рекички и потоци и осигурява мощност от 220 000 киловата. Четирите язовира Беглика, Голям Беглик, Широка поляна и Тошков чарк имат общ капацитет от 8355 млн куб.м. вода, а язовир Батак - 315 млн куб. м. вода. Зеленото богатство на планината с уникална растителност личи на всяка от снимките. Културно-историческото наследство на района датира от праисторическите селища от палеолита през тракийски обекти до изградената тук през Средновековието родопска отбранителна система от крепостите Цепина, Раковица над Белово, Жабле и Кричим.
Изложбата подсказва маршрути за любителите на пешеходния и велотуризма. Специалистите от “Байкария” най-добре познават създадения и с тяхна помощ велокоридор “Баташка планина” - 94 км по река Лепеница до Кара тепе и връх Голяма Сютка, през Мантарица, Беглика, Клептуза, Лепеница, Самодивска поляна, Чатъма, Стойчово пулце и меандрите на Рибната река. Маршрутът е със средно ниво на техническа трудност и това го прави подходящ както за начинаещи, така и за напреднали.
Феновете на водните спортове и екстремните преживявания могат да намерят нови предизвикателства във възстановения от “Байкария” и ГС “Беглика” Горски център “Чатъма” на западния бряг на яз. Голям Беглик. Тук се провеждат и летни лагери за деца, които са една неповторима среща с природата и практически урок как да я обичат и пазят.
Фотоизложбата сигурно ще запали и фотографите - Родопите пазят още много красоти и богатства, които заслужават да бъдат открити и показани на следваща изложба.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води