Велинград - online - Зеленото богатство на Родопите в 60 фотоса 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 25
· Ветераните защитиха честта на велинградската плувна школа
· „Чепинец” с четвърта поредна победа
· ФК ”Чепинец” отново само с детски отбор и без юноши!
Wednesday, September 19
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 181.09.18
· Ще има ли достатъчно дърва за огрев?
· Учебната година започва нормално и с повече първокласници
· Единна Европа може да се справи с всички проблеми
· Дипломати проведоха работна среща във Велинград
· ВОМР с подкрепата на ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА „Развитие на човешките ресурси” 2014 –
· Започват обществените поръчки за ремонт на ул. „Тошо Стайков“ и „Вела Пеева“
· Общината осъдена да плати 29 990 лева на адвокат на “Еkо Титан”
· В Грашево Цв. Цветанов обеща ремонт на пътя
· Кметът предлага солидарен фонд за лечение
· Изхвърлят ли се отпадъци в уж закритото сметище?
· Нерегламентираните сметища – омагьосан кръг без изход
· Със 72 500 лева ще информират по проекта за инсталации за боклука
· Почти половината учители ще се пенсионират в близките 10 години
· Малки обяви: 18.09.18
· Бирково
· Добър пример от община Сливен

Зеленото богатство на Родопите в 60 фотоса
Публикувано 2013-07-16 09:13:52 от Темпо

Дойде време и във Велинград да видим изложба на открито - модерна форма, която привлича много голяма и различна градска аудитория.
В рамките на Празниците на културата на 11 юли на Търговската улица в центъра на курорта бе открита фотоизложбата “Баташката планина и околностите на Велинград”. Инициативата е на общината и сдружение “Байкария”, чийто председател и наш съгражданин Васил Тодев сподели, че подбраните 60 фотоси показват уникалното богатство на Родопите, помагат да научим повече за този край и да го пазим по-добре за бъдещите поколения. Сдружение “Байкария”, което от 2005 г. е активно ангажирано с природозащитни инициативи в м. Беглика, дава пример за любов към планината и природата и заслужава уважение, каза на откриването зам.-кметът Ася Хрисчева. Кметът Иван Лебанов каза, че е горд с велинградчани като Васил Тодев и призова всички за пазим това богатство, което виждаме на снимките от изложбата.

А богатството на Баташката планина, заключена между Пещера, Батак, Велинград, Сърница и Девин наистина е голямо и не случайно почти цялата територия е включена в европейската еко-мрежа НАТУРА. Тук са 4 от деветте природни резервата в Родопите - Мантарица, Купена, Дупката и Беглика, 21 природни забележителности, 14 защитени местности. Водното богатство се измерва с 3600 кв.км Баташки водносилов път, който събира водите на 150 реки, рекички и потоци и осигурява мощност от 220 000 киловата. Четирите язовира Беглика, Голям Беглик, Широка поляна и Тошков чарк имат общ капацитет от 8355 млн куб.м. вода, а язовир Батак - 315 млн куб. м. вода. Зеленото богатство на планината с уникална растителност личи на всяка от снимките. Културно-историческото наследство на района датира от праисторическите селища от палеолита през тракийски обекти до изградената тук през Средновековието родопска отбранителна система от крепостите Цепина, Раковица над Белово, Жабле и Кричим.
Изложбата подсказва маршрути за любителите на пешеходния и велотуризма. Специалистите от “Байкария” най-добре познават създадения и с тяхна помощ велокоридор “Баташка планина” - 94 км по река Лепеница до Кара тепе и връх Голяма Сютка, през Мантарица, Беглика, Клептуза, Лепеница, Самодивска поляна, Чатъма, Стойчово пулце и меандрите на Рибната река. Маршрутът е със средно ниво на техническа трудност и това го прави подходящ както за начинаещи, така и за напреднали.
Феновете на водните спортове и екстремните преживявания могат да намерят нови предизвикателства във възстановения от “Байкария” и ГС “Беглика” Горски център “Чатъма” на западния бряг на яз. Голям Беглик. Тук се провеждат и летни лагери за деца, които са една неповторима среща с природата и практически урок как да я обичат и пазят.
Фотоизложбата сигурно ще запали и фотографите - Родопите пазят още много красоти и богатства, които заслужават да бъдат открити и показани на следваща изложба.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Пречистване на отпадни води