Велинград - online - Йосиф Шнитер - кметът, който отвори света за чепинци 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Йосиф Шнитер - кметът, който отвори света за чепинци
Публикувано 2013-07-16 09:26:58 от Темпо

В присъствието на сина Антон, снахата Величка и внуците на Йосиф Шнитер на 11 юли в залата на Историческия музей във Велинград бе открита изложбата “Кметът Йосиф Шнитер”. Това е втората изложба, която музеят посвещава на кмета Шнитер - първата бе преди 14 години, бе показана оригиналната фотоизложба, с която през далечната 1935-36 г. тогавашният кмвет е рекламирал курорта Чепино в Пловдив.

Директорът на музея Снежана Велева представи изложбата с думите: “65-тата годишнина на града и петата годишнина от обявяването на Велинград за СПА столица на Балканите са добър повод да си припомним и почетем хората, създавали и съграждали този град. Йосиф Шнитер е един от тях, още повече, че се навършват 120 години от рождението и 40 години от смъртта му. В тази изложба ние се постарахме да разкажем за личността Йосиф Шнитер, да покажем по-пълно делата и мечтите на един селски кмет от преди 80 години. По инициатива на кмета Йосиф Шнитер през 1937 г.се построява Лъдженският минерален плаж, по-късно и ски шанцата и работи с високата си европейска култура, мащабното мислене, професионализма и амбицията да допринесе с нещо за културното и стопанско издигане на богато надарения от природата Чепински курорт в едно общонационално богатство. 4-годишното кметуване на Йосиф Шнитер е повратна точка в историята на Чепинския край. Неговата политика в областта на културата отварят света на чепинци и чепинци се отварят за света. На един обикновен лист в няколко точки Йосиф Шнитер формулира за десетилетия стратегическите задачи за просперитета на този край. Някои от тях са изпълнени, други чакат своите изпълнители, но трябва все пак да ги прочетем. Това е една изложба за и от Йосиф Шнитер, защото снимките са направени от самия него.”
Снежана Велева благодари на семейство Антон и Величка Шнитер, които са предоставили над 2000 негатива, 150 документа и много вещи на Йосиф Шнитер. Благодарности и за художника-оформител на експозицията Юлия Димитрова.
Фотосите показват и разказват за родителите на Йосиф Шнитер. Бащата Йосиф Ваацлав Шнитер е роден на 16 октомври 1852 г. в град Нови Биджов на 70 км източно от Прага в род на строители и архитекти. Майката Елизабет Бауман е родена на 10 ноември 1867 г. в балнеокурорта Бад Виндсхайм, околия Ансбах, тогавашното кралство Бавария и е 8-то от 14 деца. През 1892 г. се срещат с инженер-архитект Шнитер и се венчават. Йосиф Шнитер е най-голямото дете на семейството. Роден е на 11 ноември 1893 г. в Пловдив, където учи и завършва Пловдивската мъжка гимназия “Александър Първи”. Завършва право в СУ “Св. Климент Охридски” и участва в Балканската и Първата световна война. През 1921 г. е преводач в нашето консулство в Мюнхен, където се среща с цар Фердинанд и донася в България писмо до цар Борис III. През 1927 г. се оженва за Мария Иванова и имат две деца - син и дъщеря. През м.май 1934 г. Йосиф Шнитер става първият назначен, а не избран кмет в Лъджене. По-късно работи като юрисконсулт. Умира на 13 юли 1973 г.
Изложбата, открита от зам.-кмета Исмет Бабучи, е изключително богата откъм снимки, документи и вещи и показва повече от 100 години от историята на България. Присъстващите на откриването бяха приятно изненадани с прожекцията на легендарния черно-бял филм за избиране на Царица на плажа през лятото на 1940 г. в Лъджене.
Според мен изложбата “Кметът Йосиф Шнитер” е задължителна за всеки кмет, общински съветник и въобще общинар. Особено неговият доклад-оставка до министъра на вътрешните работи от 7 ноември 1938 г., за да се научим как се защитава достойнството на кмет и най-вече на човек. От 11 юли до 11 ноември 2013 г. изложбата може да бъде видяна в залата на Историческия музей във Велинград.
Веска Божкова

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води