Велинград - online - Пазарджишки художници направиха мини-пленер във Велинград 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Пазарджишки художници направиха мини-пленер във Велинград
Публикувано 2013-07-16 09:32:42 от Темпо

Мини-пленер с участието на членове на Пазарджишкото дружество на художниците се проведе в първите дни на юли във Велинград. Константин Анастасов, чийто картини вече са гостували в нашата галерия, сподели, че са избрали Велинград заради чудесната природа, като привлекателен СПА център и не на последно място заради гостоприемството на уредника на галерията Бранко Манушев, също член на дружеството.

В рамките на пленера свои пейзажи от Велинград създадоха Константин Анастасов, Илия Тончев, Ангел Рашев и Петко Спиридонов. За провеждането помогнаха Младен Георгиев, който предостави на художниците подслон във Велинград и Емил Сердаров, който съдейства за осигуряване на материалите. Художниците излъчиха за свой “говорител” Костадин Анастасов, който отговори на няколко наши въпроса.
- Защо художниците все ги тегли да излязат да рисуват сред природата?
- Самото наименование “пленер” идва от импресионистите, които разрушават традицията, излизат от рамките на ателието и превръщат в ателие дървото, тревата, камъка... Човекът е гледащо, разсъждаващо и мислещо същество. Това, което той преработва чрез сетивата си, на платното се превръща в произведение на изкуството. Природата е велика учителка, стига да направиш реверанс пред нея и да пожелаеш да те научи на хармония, багри, внушение.
- Какво събрахте в пейзажите си от Велинград? - При нас фотографският момент не съществува, а има творческа деформация на нещата. Всички сме различни - обратното би значело да създаваме конфекция. Обединяват ни творческата природа.
- Как в днешните условия съществува дружество на художници като вашето?
- Дружеството съществува трудно. Рецептата е търпение, уважение, любов, искреност, дипломация, толерантност... Във всеки творески орган има напрежения, но се опитваме да не разрушаваме хармонията и общуването между нас и да се съобразяваме с личността на другия.
Разчитаме на вниманието и помощта на Община Пазарджик, която ни помага с организирането на изложба за празника на града и награди и за годишната изложба през декември. Участваме в ежегодния пленер в Стрелча, който предстои и сега на 22 юли. Много харесваме вашата галерия, в тази зала има постоянен живот и дано да продължи да е така!
В дружеството в момента членуват около 50 художници от Пазарджишка област. Творците са крехки и чупливи хора, затова трябва да проявяваме толерантност и уважение. За всички е трудно в днешните условия, но понякога празните тенекии звънят по-силно. Както казва един приятел: “По-добре човек без пари, отколкото пари без човек”. Важно е да запазим чувството си за история и респект пред сътвореното, да се учим не да рушим, а да надграждаме.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


За да остане природа в България