Велинград - online - Ремонтират църквата в Костандово 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Ремонтират църквата в Костандово
Публикувано 2013-07-16 10:44:45 от Темпо

Голям ремонт тече в църквата “Св. цар Константин и царица Елена” в Костандово. “Никога не е правен такъв ремонт нито в тази църква, нито в църква от нашия регион”, подчертава председателят на храма - свещеноиконом Георги Марков.

Костандовската църква е единствената в Пловдивската епархия, която през 2013 г. спечели проект по мярка 322 “Обновяване и развитие на населените места” по Програмата за развитие на селските райони. Финансирането е в размер на 385 000 лева с ДДС. Вече е сключен договор с фирма-изпълнител и ремонът върви с пълна пара. Срокът за завършване на проекта е през 2015 г.
Списъкът на предвидените ремонтни дейности е дълъг. В момента се прави обрушване на външната мазилка на цялата сграда, включително и на камбанарията, като новата външна и вътрешна мазилка ще бъде силиконова. Изцяло ще бъде подменен покривът, а наред с новите керемиди, улуци и водосточни тръби храмът ще получи и ново кубе с медна ламарина. Предстои цялостна подмяна на настилките - вместо старото дюшаме ще се слагат плочки гранитогрес с античен ефект, паркет, топлоизолация на пода. Топлоизолация ще има и на таваните, които ще получат и нова облицовка. В църквата ще заработи парно ополнение, ще се смени и ел. инсталацията. Свещеноиконом Георги Марков съобщи, че стенописите в храма няма да се пипат, но ще бъде направен нов иконостас.
Настоящата сграда на църквата “Св. Константин и Елена” в центъра на Костандово е построена през 1912 г. Това сочи запазеният надпис в притвора, който свидетелства, че съществуващият преди християнски храм е бил съборен от турците през 1660 г.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води