Велинград - online - ЛЯТНО ПРИКЛЮЧЕНИЕ: Велинградчанин намери пърхутка-гигант 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

ЛЯТНО ПРИКЛЮЧЕНИЕ: Велинградчанин намери пърхутка-гигант
Публикувано 2013-07-30 09:06:21 от Темпо

В разгара на летните жеги стартира новата рубрика на “Темпо”, която нарекохме “ЛЯТНО ПРИКЛЮЧЕНИЕ”. Няма по-добър сезон за приключения, а ние искаме да разкажем за най-интересните от тях. Ще се радваме, ако ни помогнете, като споделите своето лятно приключение - можете да ни пишете и да изпращате снимки на e-mail:tempovelingrad@abv.bg или на адреса на редакцията: 4600 Велинград, ул. “Тошо Стайков” 2. Очакваме вашите разкази за интересно пътешествие по света и у нас, за познати и непознати туристически обекти, за рибарски и ловни подвизи, за летни изживявания, които ще запомните.


Велинградчанинът Георги Синапов намери огромна гъба пърхутка по време на лятна разходка към Кара тепе. Пърхутката-гигант израстнала на двадесетина метра от асфалтовия път, където туристът спрял да набере мащерка и в близост до реката на Тели дере.
Георги Синапов бере само гъби, които познава и това е първата пърхутка с такива размери, която намира. Не я е премерил на кантара, но е била между 3 и 4 килограма, много плътна при рязане и бяла като сирене.
Гъбата спечели възхищението на куп съседи и приятели. След това кулинарният деликатес се превърна в 4-5 ястия, сготвени по различни рецепти. Опиталите вкуснотиите спорят дали пърхутката е най-вкусна е панирана или във варианта печена на скара.
В природата се срещат различни видове пърхутка - полска, гигантска, сива, главеста, иглеста, зърнеста и др. Повечето видове са ядливи, докато гъбата е съвсем прясна. А след изсъхването на пърхутката се проявяват най-ценните й качества - нейните спори имат антимикробно и антибактериално действие и се ползват в народната медицина като природен антибиотик.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води