Велинград - online - Малко Дорково - 15 години голяма сцена за фолклор 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 11
· Започва строителството на нова детска градина в Драгиново
· Съединението, което ни прави горди българи
· Първа копка на зала-мечта в НПГГС „Христо Ботев“
· Кметът се извини за загражденията по време на концерта
· КРИМИ ХРОНИКА 11.09.18
· Ловно-рибарското дружество във Велинград уверено крачи през три века
· Търсят се над 20 учители
· Кой развя велинградски байряк на връх Монблан
· Малки обяви: 11.09.18
· Житейски път, достоен за пример
· “Звънче” стигна “До върха на планината” в Португалия
· Приз от „Пусть всегда будет солнце“
· Георги Сейменов сред най-бързите плувци-ветерани в Европа
· „Чепинец” се завърна на победния път
· ПОЩА: Велосипедисти сигнализират за дупки по пътя Дорково - Дъново
· Три дни летни ски на Юндола
Tuesday, September 04
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.09.18
· Велинград отпразнува юбилеи и придобивки
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра

Малко Дорково - 15 години голяма сцена за фолклор
Публикувано 2013-07-30 09:36:27 от Темпо

За петнадесети път малко Дорково ще се превърне в голяма сцена за автентичен фолклор. От 2 до 4 август дорковци ще бъдат домакини на юбилейното петнадесето издание на Международния фестивал за автентичен фолклор.
“Нищо в Дорково не е случайно - не е случайно палеонтологичното находище, не е случайна крепост Цепина, не е случаен международният фестивал, не са случайни и хората, движещи учестения пулс на селото” - твърдят с пълно право организаторите от кметството и читалището.
Очаква се в дните преди фестивала да бъдат открити новият и единствен по рода си палеонтологичен музей край Дорково и изцяло обновената хижа “Цепина” с музейната сбирка към нея. Така гостите на фестивала ще имат шанса да бъдат сред първите посетители на новите туристически атракции, които ще прославят Дорково.
Организаторите на фестивала допълват: “Дорково е едно своеобразно светилище на българщината, огнище на просвета, култура и родолюбие. Тук се събират любителите на фолклора, идват състави от близо и далеч, от всички краища на света и се връщат всяко лято заради любовта към българското, красивото и непреходното. Фолклорът е в кръвта и сърцето на българина, той танцува, пее и истински се весели под звуците на песните, изстрадани и преживени от неговия народ, а българката - тя е най-красива, най-нежна и достойна, облечена в българска народна носия. Тази феерия от багри, звуци, чувственост, история и красота, само и единствено можем да открием във фолклора. А тук, в Дорково, всяка година, когато въздухът затрепери от слънчева мараня, можете да дойдете под нашите дебели сенки, направени от вековни широколистни дървета и да черпите с пълни шепи от нашите прохладни извори, утоляващи жаждата за духовност, българщина и патриотизъм. С всяка изминала година интересът към фолклора, към Фестивала в Дорково, нараства, увеличава се авторитетът му и желанието на все повече и повече изпълнители за изява на дорковска сцена. Този пряк досег с бистрото кладенче на българския и международния фолклор, с непреходните хубости на това, което е създавал народа ни - те кара да настръхваш от гордост, че си част от нещо велико, от нещо неповторимо и вечно!”
Фестивалът ще бъде открит с голям концерт в петък вечерта (2 август). Тази година наред с десетките български фолклорни ансамбли Дорково ще посрещне гости от четири европейски държави - Испания, Русия, Румъния, Украйна и от една африканска страна - Того. Вечерта в неделя (4 август) ще има гала концерт на международните изпълнители, които винаги будят оправдан интерес сред публиката.
През годините дорковският фестивал утвърди стандарт, който е гаранция, че от сцената ще звучат само автентични фолклорни песни. Според приетия регламент във фестивала няма индивидуални изпълнители, а само групи, не се допуска синбек, плейбек, CD, не се допускат изпълнения на шлагери, стари градски песни, химни, обработки и репертоар, който е изпълняван в предишни издания на фестивала. Ансамблите и певческите групи участват с 15 минути програма с песни и обичаи от местно, автентично за техния регион изпълнение. Фестивалът няма конкурсен характер, а всички участници получават диплом и почетен знак.
Темпо

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Пречистване на отпадни води