Велинград - online - Изчерпва се лимитът за минерална вода от Сондаж № 4 “Власа” 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Изчерпва се лимитът за минерална вода от Сондаж № 4 “Власа”
Публикувано 2013-07-30 10:04:36 от Темпо

Сондаж № 4 “Власа” е с почти изчерпан лимит и скоро минералната вода няма да стига за всички желаещи ползватели. Това сочат данните за издадените от общината разрешителни за водовземане, които бяха представени на 25 юли пред Общинския съвет.
Находище “Велинград - Каменица”, което бе прехвърлено за стопанисване от държавата на общината, има 5 сондажа. За тях към момента общината е издала общо 27 разрешителни, като 8 от тях са за самата община и останалите за частни и държавни фирми.

От сондаж № 3 “Мизинка” са раздадени 0.70 литра/секунда от утвърдения воден ресурс в размер на 3.00 л/сек. Разрешителните са 2 - на Община Велинград.
От сондаж № 5 “Сярна баня” са дадени 2.10 л/сек от общо 5.00 л/сек. Разрешителните отново са две - на общината и на държавното дружество “СБР-НК” АД.
От КЕИ № 7 “Сярна баня” е дадено количество 0.10 л/сек от общо 1.20 л/сек. Единствен ползвател е общината.
От КЕИ “Власа” вече са раздадени 1.89 л/сек от общо 2.00 л/сек. Има издадени 3 разрешителни: на общината, ЕТ “Ади-Бисер Скендеров” и “Балкан-СБ” ООД.
Критична е ситуацията на Сондаж № 4 “Власа”, където по разрешителни са раздадени 8.11 от 10.00 л/сек утвърден воден ресурс. През есенно-зимния период, когато е върховото потребление на топла минерална вода, ползвателите вече имат разрешителни за 14.51 л/сек, което значително надхвърля лимита на сондажа от 10.00 л/сек и логично валят оплакванията, че водата не достига. За този сондаж общината е издала общо 19 разрешителни: 3 за общината и 16 за фирмите “ЕСПА 1”, “Илвес”, “Мини Марица Изток”, “Елбрус Холидейс”, “Елена-4”, “Орхидея”, “Вита транс”, “Терма вел”, “Макси I”, “СБР-НК”, “Голден груп”, ОП “Спортни имоти и пазари”, “Деви”, “Булгарцвет-Велинград”, “Орбита СПА” и “Розелив-92”. Няма проучвания и яснота дали от сондажа черпят топла минерална вода и ползватели, които са се включили незаконно.
На последната сесия на Общинския съвет бе разгледано искането на “Розелив-92”, което съветниците одобриха. Разрешителни за количества от находище “Велинград - Лъджене” получиха “Елбрус Холидей” за хотел “Елбрус” и “Голд” за хотел “Рич”. При обсъжданията Екатерина Каферинова бе категорична: “Повече вода от Власа - не!”. Подобно крайно решение може би ще бъде предмет на следващи гласувания. Важно е общинарите много точно да преценят дебита на находището и да защитят както нуждите на фирмите-ползватели, така и на велинградчани.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води