Велинград - online - IN MEMORIAM: Отиде си доайенът на велинградския Литературен клуб 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

IN MEMORIAM: Отиде си доайенът на велинградския Литературен клуб
Публикувано 2013-08-06 09:31:50 от Темпо

На достолепната възраст от 89 години почина един от основателите и доайен на велинградския Литературен клуб “Н. Вапцаров” Петър Полежански.
В спомените си под заглавие “Моето житие-битие” той пише: “Роден съм в едно от трите села на Велинград - Чепино (в миналото известно като Баня) в семейството на бежанци от турското робство в Разложко след въстанието от 1903 г.
Годината на моето раждане 1923 също е размирна.” Семейството се установява в Чепино, а когато идва време за училище: “Аз и моите връстници бяхме родени под щастлива звезда. Ние постъпихме в първия ни клас (тогава се казваше отделение) в 1930 г. в новопостроеното училище “Неофит Рилски”. Кацнало на висок бряг, то приличаше на замък. Под него беше жп-линията със скоро построената гара, а отсреща величественият Клептуз с красивата борова гора и с белите карстови извори, единствени в България”. Образованието му продължава в гимназия “Васил Левски”, където пее в училищния хор заедно с Николай Гяуров. Учи в Института за начални учители във Велико Търново, за прогимназиални учители в Пловдив и в университета в София. На първо място сред интересите му е литературата: “Създадох си богата домашна библиотека с над 1000 тома. В нея имам ценни книги както от българската литература, така и от балканската, европейската и американската култура. Заедно с това се изявих и като журналист. Във вестници и списания печатах дописки, репортажи, статии, фейлетони, поетични и белетристични творби. Издадох три книги, подготвени са за печат още две. Доволен съм от съдбата си”, пише Петър Полежански в издадената през 2007 г. “Съновидения край изворите на Клептуз”.
Литературното творчество на Петър Полежански му отрежда място сред изявените местни краеведи с книгата “Чепинско - благословена българска земя”, сред белетристите - с много разкази, сред поетите - с патриотични стихове, сред журналистите - с очерци и статии по актуални теми.
С мъдростта на дълго живял човек Петър Полежански пише:
От върха на дните многобройни
бих казал и аз две-три думи умни:
“Пазете човешкото си достойнство,
пазете се от страстите безумни!”
Поклон пред паметта му!
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води