Велинград - online - Два автобуса велинградчани на Бузлуджа 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Два автобуса велинградчани на Бузлуджа
Публикувано 2013-08-06 09:34:22 от Темпо

На 27 юли 2013 г. в 6 часа сутринта два автобуса с членове на БСП, съмишленици и симпатизанти, членове на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР) се отправиха към историческия връх Бузлуджа. Скалистият връх в Шипченско-Тетевенския дял на Стара планина, висок 1441 метра, след 1942 г. е известен с името “Хаджи Димитър”. На този свещен връх, където през 1868 г. се сражава четата на Хаджи Димитър, през 1891 г. се провежда Бузлуджанският конгрес.
Неравната битка на четниците, разбити от турската войска, е повод за написването на незабравимите стихове на Христо Ботев: “Тоз, който падне в бой за свобода - той не умира!”. Домът-паметник, построен на върха, е под номер 25 в класацията на “Най-красивите изоставени места в света”.
Пристигнали на върха, участниците от двата автобуса от Велинград се отправиха заедно с кмета Иван Лебанов към мястото на митинга-събор, носейки националното знаме.След словата на официалните представители на парламента и правителството тържеството продължи с богата музикално-танцова програма. Въпреки че броят на посетилите Бузлуджа е спорен, наличието на многохилядни участници, различни по възраст, показва, че можем да преодолеем трудностите и да вървим напред.
Особено впечатлени и ентусиазирани бяха младите момичета и момчета от нашия град, които се завърнаха заредени с патриотични чувства от красотата на родината, богатото историческо минало, оптимизма и вярата, че има място и бъдеще за тях.
Мария Цекова, председател на дружество “Полк. Дрангов” - СОСЗР









 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води