Велинград - online - ЛЯТНО ПРИКЛЮЧЕНИЕ: На трона на Зевс 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

ЛЯТНО ПРИКЛЮЧЕНИЕ: На трона на Зевс
Публикувано 2013-08-06 09:37:06 от Темпо

За гърците връх Митикас е “тронът на Зевс”. За всеки, изкачил се до най-високата точка на планината Олимп на 2917 метра, Митикас е мяра за приключение и лична победа.
На 28 юни 2013 г. 38 българи поставиха рекорд за едновременно изкачване на Митикас. До този момент най-големият брой наши сънародници, качили се едновременно на най-високия връх на Олимп, е 36. В поставянето на тазгодишния рекорд участва и велинградчанката Румяна Караиванова, която с въодушевление разказва за невероятното изживяване да достигнеш не просто върха на боговете, а и върха на собствените си възможности.

Групата българи с водач Миро Нанков от софийския “Адвенчър клуб” започва пътешествието от нула метра надморска височина на морския бряг до Лептокария, в подножието на планината Олимп. През първия ден пътуват с автобус до 1100 м.н.в., а след това с раници на гърба и щеки за по-лесно придвижване поемат по 7-километровия маршрут до хижата, разположена на 2100 м.н.в. Вечерта преди атаката на Митикас в хижата се събират групи туристи от различни страни, а българи и гърци правят своеобразно надиграване с народни песни и танци. Дисциплината и редът в хижата са сурови - електрическият ток гасне точно в 22 часа вечерта, за да може сутринта в 6.30 часа всички туристи с бодра крачка да тръгнат към крайната цел - Митикас.
Изминават 6 километра по стръмния и каменист път до връх Скалата, откъдето започва най-екстремната част от изкачването. Тук се оставят всички раници, багаж, щеки и се продължава с “лазене като маймуна”, за което трябват 4 крака и задължително една глава, за да издържиш на психическото напрежение. Адреналинът се покачва до максимум при вида на огромната пропаст от Скалата до Митикас, над която трябва да се премине. Руми разказва, че точно в този момент, на метри от върха, е искала да се откаже и че ако го е била направила, е щяла да съжалява цял живот. Защото усещането да стъпиш на върха на планината Олимп и да видиш с какво си се преборил - това не може да се изрази с думи, то трябва да се изживее с всяка част от душата и тялото.
На върха осъзнаваш и факта, че за да се върнеш, трябва още веднъж да преминеш през многото препятствия, които си мислил, че вече си преодолял. Спускането е още по-трудно и единственият сигурен и изпитан вариант е “по дупе”. Чак на финала идва ред на сълзите от щастие и облекчение. Към тях се прибавя и благодарността от едно от момчетата, което също изпитало сковаващия страх при вида на пропастта и скалистия връх, но се качило, след като видяло как Руми събрала сили да продължи.
На връх Митикас има тетрадка, поставена в метална кутия, която я пази от атмосферните влияния. В нея всеки, който се качи, собственоръчно записва своето име и се подписва. Интересно е, че първото изкачване на Митикас се е случило точно преди 100 години, на 2 август 1913 г. - швейцарците Фредрик Боасон и Даниел Бод-Бови са първите покорители на върха. Български крак стъпва за първи път на гръцкия връх на 5 юли 1936 г., когато се изкачват членовете на царската природонаучна експедиция проф. Кръстьо Тулешков, Вали Шахт и Дончо Папазов. Към днешна дата на Митикас са се качили над 6000 българи. Сред имената в тетрадката фигурират и велинградчани - на Митикас се е качвал доайенът на местните туристи Манол Чолев, а преди година върха покориха девет туристи от ТД “Юндола”. Можем само да се гордеем, че велинградчанка участва и в тазгодишния рекорд. Това е лятно приключение на трона на Зевс!
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай