Велинград - online - Дорково пази българския дух и води диалог със света 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Дорково пази българския дух и води диалог със света
Публикувано 2013-08-06 09:47:10 от Темпо

Дорковският ансамбъл “Овчарска песен” поведе юбилейния 15-ти Международен фестивал за автентичен фолклор, който бе открит с български, украински, испански, руски и румънски ритми вечерта на 2 август 2013 г. На площада в Дорково се стекоха стотици хора, които идват и се връщат тук всяка година, привлечени от традицията и приятелството.

Организаторите - кметството, читалището, училището и жителите на Дорково с помощта на община Ракитово и много спонсори, припомниха заслугата на основателите: Ангел Попов - на фестивала, Васил Кривошийски и Щерю Дузов - на “Овчарска песен”. Изтъкнаха и гордостта си от полученото тази година високо признание - Голямата награда на ЦИОФФ-България, с която бе удостоен фестивалът в Дорково.
Официални гости на откриването бяха депутатите Героги Мърков и Йордан Младенов, парламентарният секретар на МС Веладин Битолски, кметът на Ракитово Любомир Петков, председателят на Общинския съвет Валентин Хаджимосков, зам.-кметовете на общината Красимир Вандев и Тодор Тодоров, кметът на Костандово Ясен Шишеков, общинският председател на БСП Нина Димова и членовете на фестивалното жури Иван Тодоров, Агрипина Войнова , Веселка Илиева и Борис Вълков.
В духа на българското гостоприемство всички гости бяха посрещнати с хляб и сол, а председателят на огранизационният комитет и кмет на Дорково Николай Ковачев благодари на приятелите, гостите и роднините, без които празникът на автентичния фолклор в Дорково не би бил същият. След химните на България и ЕС в небето полетяха балони с цветовете на националните знамена на всички гостуващи ансамбли.
Веладин Битолски изтъкна, че са малко градовете в България, които се наемат да организират подоби събития, а духът на фестивала в Дорково е толкова силен, защото всички дорковци се включват с инициатива и отношение. Любомир Петков подчерта, че на сцената в Дорково в продължение на 3 дни звучи фолклор, който крепи духа на народите. Поздравителен адрес до организаторите изпрати Емил Павлов от ЦИОФФ-България, който определи фестивала в Дорково като празник на родното и българското.
На откриването на фестивала фрагменти от своята програма представиха домакините от “Овчарска песен” и международните гости от Украйна, Испания, Русия и Румъния. Зрителското множество на площада усети магията на фолклора от пет различни държави, обединени от общата любов към народното творчество.
В продължение на три денонощия Дорково събра в полите на планината стотици музиканти, певци и танцьори, предложи на посетителите автентичния дух на българския селски събор и за пореден път доказа, че и днес дорковци знаят как едно малко село може да пази българския дух и чрез родния фолклор да води диалог със света.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води