Велинград - online - Геотермално отопление за Златоград, а във Велинград...? 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 11
· Започва строителството на нова детска градина в Драгиново
· Съединението, което ни прави горди българи
· Първа копка на зала-мечта в НПГГС „Христо Ботев“
· Кметът се извини за загражденията по време на концерта
· КРИМИ ХРОНИКА 11.09.18
· Ловно-рибарското дружество във Велинград уверено крачи през три века
· Търсят се над 20 учители
· Кой развя велинградски байряк на връх Монблан
· Малки обяви: 11.09.18
· Житейски път, достоен за пример
· “Звънче” стигна “До върха на планината” в Португалия
· Приз от „Пусть всегда будет солнце“
· Георги Сейменов сред най-бързите плувци-ветерани в Европа
· „Чепинец” се завърна на победния път
· ПОЩА: Велосипедисти сигнализират за дупки по пътя Дорково - Дъново
· Три дни летни ски на Юндола
Tuesday, September 04
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.09.18
· Велинград отпразнува юбилеи и придобивки
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра

Геотермално отопление за Златоград, а във Велинград...?
Публикувано 2013-08-13 08:59:41 от Темпо

Общините, които получиха правото да стопанисват намиращите се на тяхна територия минерални извори, все още не оползотворяват пълноценно предоставения им ресурс. В края на миналата година екоминистерството одобри списък с близо 70 минерални извора, които могат да бъдат стопанисвани от общините за 25-годишен срок. Парламентът утвърди тази възможност с промени в Закона за концесиите.

Какво правят в община Златоград? Още през 2008 г. е направена първа копка за изграждането на геотермално отопление. Проектът включва четири етапа на реализиране - сондаж, полагане на тръбопровода от Ерма река до Златоград, изграждане на геотермална отоплителна централа, градска система за централно отопление и 8 абонатни станции.
Достигането на топлата геотермална вода по 13-километровия тръбопровод до Златоград ще направи много по-евтино отоплението на 8 обществени сгради - две детски градини, две училища, детска ясла, болница, спортен комплекс, сградата на читалището и общинската администрация. Общината ще спести от своя бюджет близо половин милион лева, които сега заделя за тях. След около 2 години, когато отоплителната система бъде готова, проектът предвижда още изграждането на балнеосанаториум и развитие на алтернативния туризъм.
“Балнеолечението ще увеличи още повече туристопотока най-вече след отварянето на пътя Златоград-Термес. Водата от находището, което се намира в района на българо-гръцката граница, е с температура около 95 градуса и е с много добри лечебни качества. “От дебита на извора ще се ползват 10,5 литра в секунда - напълно достатъчно за нашата идея и развитието на туризма”, смята кметът.
Проектът “Интегрирано използване на термоминералните води, натрупани в геотермалната система Ерма река-Елидже” е по програма ФАР/ТГС. Стойността му е около 20 000 000 лв. Досега са осигурени 7 353 920 лв. по европейската програма и със съфинасиране от националния бюджет. За останалите близо 13 690 000 общината е внесла искане в МРРБ и Министерството на финасите.
С реализацията на проекта се предвижда и намаляване на вредните емисии в атмосферния въздух, както и значително подобряване на неговото качество с използването на геотермалната енергия вместо общоприетите енергийни източници за топлофициране на обществени сгради. Очаква се и да се създадат реални условия за развитие на потенциала в областта на туризма и трансграничното сътрудничество, както и на бизнеса, като се привлече инвеститорският интерес. Ще има условия и за осигуряване на по-голяма заетост и повишаване стандарта на живот на жителите на общината и региона.
Проектът за геотермалните води до Златоград, които ще бъдат използвани за отопление на обществени сгради , след което да се търсят инвеститори за нови хотели, е на път да се задвижи в началото на 2013 г.
Така е в Златоград, а във Велинград...?
Георги Дишлянов

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Пречистване на отпадни води