Велинград - online - Охраната на полето: има проблем, няма решение 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Охраната на полето: има проблем, няма решение
Публикувано 2013-08-20 09:42:02 от Темпо

Двама полски пъдари, в чиито граждански договори не фигурира изричната задача да пазят полето от крадци - това е наличната “сила”, с която община Велинград противодейства на многобройните кражби по нивите това лято. Едва ли някой се съмнява, че резултатът е в полза на крадците. Най-добре го знаят стопаните на малки ниви, които се чудят как да опазят картофите, защото кражбите започват още от засаждането на семето и продължават до окончателното прибиране на реколтата. За това, което не е задигнато, треперят дали няма да бъде изпотъпкано от конете, които ромите пускат необезпокоявани из полето.

Наистина, нищо ново под слънцето - всяка година тази история се повтаря, а решение все няма. Потърпевши пишат жалби до общината, от там им отговарят, че по закон охраняват само общински, но не и частни имоти. Неделчо Шаламанов от Общинска администрация припомня, че преди години имаше пъдарска такса, но почти никой не я плащаше. Сега такава такса не се събира, общината няма бюджет за охрана на частните ниви по полето, няма и такъв ангажимент по закон. При сигнал за кражба се намесва полицията, но най-често постфактум, когато крадците вече са избягали и трябва да се попълнят протоколите за поредната кражба.
Желязното правило, че спасяването на давещите се е дело на самите давещи се, работи в пълна сила. Никой не оспорва, че охраната на частната собственост е задължение на самите собственици. Но е редно различните нива на властта поне да се вслушат в техните аргументи. Атанас Бирников, един от големите фермери в Чепинско, разказва: “Охраната на полето се подценява, а това спъва икономиката. Крадците стават все по-агресивни и хората ги е страх да засеят нивите си, защото труда им се ограбва. Конете започнаха да пасат житото още през пролетта, след това роми тръгнаха да го косят, за да хранят с него животните и така е, докато стане време да го прибираме с комбайн. Същото е с картофите - извадиха семето, още докато го засаждахме. Ние ги гоним, те бягат по гората. Краде се нонстоп - ден и нощ, особено в полето към Чепино е просто безобразие. Конете също са масово из полето и логичният въпрос е кой отговаря те да бъдат спрени, за да не тъпчат реколтата. Полицията се отзовава на сигналите, но няма синхрон между нея и общината.”
А полицията и общината могат и трябва да стиковат работата си поне по отношение на конете. Огромен брой от конете нямат задължителния чип, огромен брой каруци са без задължителните документи и регистрация. Във всяка нормална държава при такива нарушения конете и каруците трябва да бъдат спрени. Защо при нас не се случва, а вместо това абсолютно безнаказано се движат по улиците, унищожават посевите по нивите и са удобен транспорт за крадците на същите тези ниви?!
Защо при нас не се случват и добрите практики за охрана на полето, които са факт в доста други общини? Най-близкият пример е съседната община Ракитово, където действа Наредба за реда за охрана и опазване на селскостопанското имущество, приета през 2010 година. Тя регламентира начините, по които кметът на общината и кметовете на кметства организират и ръководят полската охрана, като се грижат за частната, кооперативна и общинска собственост. Има ясни правила за назначаване на полска охрана, за задържане на конете и другите животни, които унищожават реколтата.
В община Велинград обаче подобна наредба няма, темата остава встрани от грижите на нашия Общински съвет и си остава грижа единствено на хората, поели риска да се занимават със земеделие в поредната българска криза. А държавата, общините и партиите продължават да се надпреварват и надвикват кой колко много мисли за земеделието, за малкия и средния бизнес, за реда и сигурността!
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай