Велинград - online - Георги Сейменов стигна до финалите на европейското по водно спасяване 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Георги Сейменов стигна до финалите на европейското по водно спасяване
Публикувано 2013-08-27 09:05:33 от Темпо

24-годишният велинградчанин Георги Сейменов, който е възпитаник на треньорите Велчо Клешков и Йорданка Пенина от Плувен клуб “Белмекен”, се занимава активно с плуване вече 17 г. В момента му предстои магистратура, след като завърши треньорски профил по плуване в НСА “Васил Левски”. От 4 г. започва да усвоява тънкостите на водното спасяване и това му помогна да бъде избран за един от състезателите в националния отбор на България в провелото се от 15 до 18 август европейско първенство по водно спасяване в холандския град Ден Хааг (Хага), която се води административната столица на ниската земя, макар официалната столица да е Амстердам. 15 страни от цяла Европа участваха със свои отбори, а България изпрати шестима свои водни спасители - 4 мъже и 2 жени.

Тежкото състезание по водно спасяване е преминало в два етапа. В първия ден стартовете са били на басейн, като участниците са плували в три дисциплини. Първоначално е бил стартът на 25 м кроул и след тяхното преплуване е последвало гмуркане и изваждане на манекен, тежащ 75 кг. Важно изискване е главата на манекена нвпрекъснато да бъде над водата. В противен случай е следвала дисквалификация. Втората дисциплина е със същите условия, но плуването вече е било на 50 м. А при третата дисциплина на същото разстояние се включва и използването на спасителен буй (специална пластмасова дъска с форма на торпедо, с дръжка в задния край и с въже отпред). Допълнително изискване е било привързването на “удавника” към буя и неговото изваждане от водата.
Напрегнати и атрактивни са били състезанията и в двете щафети, в които нашият национален отбор за пръв път се класира за финалите. В първата щафета на 4 по 25 м кроул и изваждане на манекен от водата нашите спасители първо са се класирали за финала, след това са заели престижното 6-то място в крайното подреждане. В смесената щафета на 50 м, включваща и подводно плуване с плавници и използването на буй, отборът ни завършва седми. В тази дисциплина Георги Сейменов участва на третия и четвъртия пост, където след изваждането на “удавника” следва неговото привързване към буя и изваждането му от басейна.
Още по-интересно и много по-трудно е било във втория ден на състезанията, когато стартовете са били в Северно море със силно течение, неприятен вятър, големи вълни и доста студена вода. Освен плуването в тези условия е имало и гребане с ръце на борд (подобна на сърф дъска), ползване на буй за един състезател от отбора (в тази роля е бил Георги) и пренасянето му на ръце до определено място на брега. Освен това е имало и бягане по пясъка на 25 м с отпадане на последния в серията.
Важно е да се отбележи отличната организация на първенството от страна на домакините, с идеални условия в хотела и на басейна. За всеки отбор е имало определен специален консултант, който е решавал всички възникнали проблеми и се грижел за осигуряване на необходимите условия за тренировки, почивка и участието на състезателите в стартовете.
Георги Дишлянов

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води