Велинград - online - ТЕМПО КОМЕНТАР: Този свят е сцена, курортът - също 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

ТЕМПО КОМЕНТАР: Този свят е сцена, курортът - също
Публикувано 2013-08-27 09:33:12 от Темпо

“Културният живот на селото не секваше и през лятото, когато населението нарастваше двойно с летуващите или както ги наричахме ние “сезонлии”, пише в книгата си със спомени за Чепино Кръстю Крапачев. И разказва за вечеринките на Клептуза, за постоянния читалищен оркестър, за доброволната театрална трупа и още много за културния живот, който сплотявал хората и развличал “сезонлиите” през 20-те и 30-те години на миналия век.

И ако преди толкова години чепинчани са знаели, че културният живот не трябва да секва през лятото, защо днес обръщаме гръб на проверената и безспорна истина? Юли 2013 г. мина под знака на Празниците на културата, в първите дни на август предложихме на туристите много кино под открито небе. Но от средата до края на август сцената на центъра на Велинград стои празна и е много точно огледало как (не) привличаме туристи. Всички знаем, че август е пикът на летния сезон и борбата между курортите е кой с какво ще доведе и задържи повече гости. И тъй като конкуренцията е истинска, нито един уважаващ се и претендиращ да е сред най-добрите курорт не може и не си позволява точно през август да остави туристите без развлечения и забавления в големи дози. Във Велинград обаче по криворазбрана “традиция” август е отпускарски месец за тези, в чиито отговорности е културният афиш на общината. А това е все едно някой хотел да реши да пусне служителите си в отпуск на Коледа, Великден или... през август.
Няма място за възражения, че е криза и няма пари за организиране на културни събития. Въпросът опира до печелене на проекти, до ефективното използване на наличните средства и до подреждане на културния календар така, че в пика на сезона сцените във Велинград да не стоят празни, а на и около тях да кипи живот.
Това с особена сила би трябвало да важи за настоящия август, в който волю-неволю посрещаме гостите на СПА столицата на Балканите със затворено дефиле, пътни ремонти, трафик, задръствания и разкопан център. Можехме да компенсираме туристите поне с културни развлечения, които да разнообразят дните и вечерите им в курорта.
Преди година общината спечели проект за културни събития, избрал за заглавие цитат от Шекспир: “Този свят е сцена”. Впоследствие общината загуби парите по този проект. Но нека поне да не забравяме, че един добър курорт също е сцена - ако тя е празна, няма да има публика...

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола