Велинград - online - Който дойде веднъж в Конна база “Сивек”, идва отново 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Който дойде веднъж в Конна база “Сивек”, идва отново
Публикувано 2013-09-03 08:39:44 от Темпо

Англичанка, работила дълги години на Острова като директор на помощно училище, няколко пъти седмично изминава пътя от Памидово до Велинград. Живее в селото, близо до магистралата и идва в курортния център за няколко часа езда в Конната база “Сивек”, където е оставила на пансион любимия си кон.

Това е само един пример, който свидетелства за вече трайния и постоянно нарастващ интерес на гостите на Велинград към конния спорт. “Има интерес, вече много хора се научиха да яздят. Много от туристите, които дойдат веднъж, идват отново”, разказва собственикът на Конната база Ангел Чопев.
Преди 5 години идеята за създаване на конна база се заражда напълно случайно. Тогава той самият се качва за първи път на кон, докато летува край морето и му харесва. Вижда в ездата начин да избяга от натовареното ежедневие и открива, че когато излезеш с животното сред природата, забравяш за всичко друго. От тук до направата на самата база крачките са много и не са лесни, но постепенно десетте декара буренясало поле се превръщат в модерна конна база с акт 16, построена по всички европейски изисквания. Постепенно към нея се прибавят тенис-корт с червена настилка, барбекю, стрелба с лък, велосипеди и други спортни атракции.
В началото започват с 5-6 коня, а сега в конната база при отлични условия живеят 12 коне и едно пони. Във Велинград няма традиции в конния спорт и базата е насочена главно към туристите. Подбрани са по-спокойни и кротки коне, които не се плашат. Практиката показва, че около 80% от посетителите тук се качват на кон за първи път. На разположение на гостите са обучени водачи, манеж с различни препятствия, разработени са и различни по трудност маршрути.
Голям плюс на конната база е нейното местоположение в близката до Велинград местност “Сивек” и изграденият път, като само последният кратък участък не е асфалтиран, но е много добре заравнен. “Сивек” е изходна точка за различни туристически преходи. Любимият на повечето ездачи маршрут е до микроязовира, където наред с красотата на природата през пролетта и късното лято могат да се любуват на 60-70 щъркела, чийто сборен пункт е също тук. За по-напредналите в конната езда има маршрути до Брези, Долене, Кладова, Юндола - навсякъде планината предлага великолепни гледки, много спокойствие и несравним релакс.
Кризата се чувства и тук, например намалява броят на фирмите, които организират тийм-билдинги с конна езда. Но в същото време има много голям интерес от страна на туристите от Русия и на руснаци, които са закупили собствени жилища в курорта. За тях ездата е любим спорт, на който трябва да научат и децата си. Час-два езда си подаряват посетители на местните хотели и почивни бази, както и велинградчани. Базата предлага абонаметнти карти за 10+1 часа езда, които не са ограничени във времето.
Конят и грижата за него нямат почивен ден, затова и базата работи всеки ден, през всички сезони, казва Ангел Чопев. Засега не са правили конни състезания, но това е едно от следващите предизвикателства. Безспорен факт е, че единствената в региона Конна база “Сивек” е голям плюс за Велинград като туристически център и за всички любители на конете и конната езда.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води