Велинград - online - Духовното богатство на ракитовци 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Духовното богатство на ракитовци
Публикувано 2013-09-03 08:41:32 от Темпо

Църквата “Света Неделя” е една от най-ценните забележителности в Ракитово. Тя се посещава ежедневно както от местните жители, така и от посетителите на града ни, дошли тук, за да разгледат неговите красоти.
Историята на църквата е изключително интересна. Тя тръгва още от първите стъпки на християнството. В края на 4 век след Христа в Западните Родопи започва християнизиране на родопските беси, които били едни от най-войнствените и непокорни племена.
Те приемат християнството и стават негови защитници. По нашите земи започва засилено изграждане на храмове и манастири. От това време са датирани базиликите в Ракитово, Костандово и на крепостта Цепина край Дорково.
За построяването на църквата “Света Неделя” голяма роля изиграва тогавашният кмет на Ракитово - Афуза Юсеин ефенди, като дарява собствената си градина за изграждането й. От своя страна помощник-кметът Муса Карамусов плаща със свои средства на майсторите-строители. Ракитовци също се включват в строежа, като всеки помага с каквото може. Първият камък за основите на новата църква е положен на 15 март 1861 г. (по стар стил), като за това са извикани строители от Ковачевица. С много труд и взаимни усилия църквата е построена още в същата година. Окончателно строежът е завършен на Архангеловден – 8 ноември 1861 г. Интересното за иконостаса е, че е изработен от резбари на Дебърската школа. Резбите са с изящна форма и притежават голяма стойност. Иконите от своя страна са рисувани от иконописци на Молеровата школа от Банско. Църквата е обзаведена и изографисана през 1862 г.
Едни от първите дарители за изграждането на новия храм са Георги Пелювич, Георги Допчев, Атанас Георгиев Пелев, Петър Кафеджиев, Георги Димитров Терзиев и други. Освещаването на църквата “Света Неделя” е извършено от пловдивския митрополит Панарет на 4 март 1873 г. По този начин черквата престава да бъде самостоятелна и се включва в диоцеза на Българската екзархия.
Интересен факт е, че в черковния двор през 1865 г. е разкрито килийно училище, представляващо едноетажна сграда с 3 стаи. Пръв учител става поп Илия Топорчев (1836-1933) от село Каменица. Постройката се намирала откъм северната страна на по-късно издигнатата камбанария.
Инициатор за строежа на камбанарията е касиерът Петър Захариев Зарев. За осъществяването на идеята отново спомагат всички християни в Ракитово. Самата камбанария е построена през 1899 г. Зидовете й са дебели по един метър, квадратната основа е 4 на 4 м., а височината й е 16 м. Първата камбана е закупена през 1910 г., а другата, по-голямата, едва през 1935г.
Църквата преминава под управлението на много свещеници, но от 8 август 1999 г. нейн ръководител е енорийският свещеник Стоил Благов Лазаров от Велинград. Ракитовци остават горди със своя храм, построен с много труд и усилия от техните деди, в който отиват и до ден днешен, за да се помолят и да запалят свещичка за здраве и благополучие.
Янка Дарелова

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води