Велинград - online - Няма обратен път назад: празнуваме 5 години СПА столица 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Няма обратен път назад: празнуваме 5 години СПА столица
Публикувано 2013-09-03 08:53:49 от Темпо

На 13 и 14 септември Велинград ще отбележи 5 години от удостояването на града с титлата “СПА столица на Балканите”. Годишнината не съвпада с посочените дати, до избора на които се стигна след поредица от променяни във времето решения и отлагания на празненството. В крайна сметка датите са фиксирани с обявената от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма обществена поръчка, с която държавата отпуска 65 000 лева за юбилея. Заданието на поръчката определя и самата програма за честването.

На 28 август в малката зала на общината се проведе разширена работна среща с участието на зам.-кмета Атанаска Хрисчева, членове на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите и местни хотелиери и доц. д-р Бистра Димитрова, която ще ръководи цялостната организация и провеждане на събитието. Срещата протече изключително бурно, тъй като голяма част от представителите на туристическия бранш имаха сериозни критики в две основни посоки: по отношение начина на работа и организация на юбилея и по отношение готовността на Велинград да посрещне очакваното множество гости.
“Градът не е готов да приеме този празник”, каза мениджърът на Гранд хотел “Велинград” Андрей Премянов. “Без готова инфраструктура рискуваме събитието да се превърне в антиреклама за града, трябва да помислим дали няма да се върне като бумеранг с обратен ефект”, категоричен бе Ангел Манолов, съсобственик на хотел “Олимп”. Обща бе тревогата дали до 13 септември фирма “ИСА 2000”, която извършва мащабния ремонт на улици в центъра на града, ще успее да приключи. Зам.-кметът Ася Хрисчева не се ангажира с отговор на този горещ въпрос, което косвено потвърди общите съмнения, че ще предложим на гостите на юбилея разкопки в централната градска част. Ситуацията е патова: с обявяването на обществената поръчка държавната машина е завъртяна, датите на юбилея са 13 и 14 септември и ако Велинград не иска да се изложи публично с ново отлагане и да се откаже от въпросните 65 000 лева, то празник трябва да има.
Доц. д-р Бистра Димитрова, която ръководи катедрата по синхронно плуване в Националната спортна академия и е посланик на ООН по спорт за социално развитие, представи своята концепция за юбилея. Тя подчерта, че целта е събитието да се превърне в обединяваща кауза за всички велинградчани, като популяризира бранда Велинград и работи за превръщането на курорта в предпочитана дестинация за СПА и уелнес туризъм. По думите на Б. Димитрова тържествата за петия юбилей ще ползват интерактивна платформа през сателитен канал, което се прави за първи път на Балканите от туристическо събитие. Чрез нея форумът е изцяло иновативен като концепция и формат. Създава се възможност за обединяването на множество чествания в различни точки на Велинград: международна SPA конференция, конкурси по SPA&Reha масажен ритуал, демонстрации на иновативни методики и въздействия, лаборатории на открито, Body Peloid art, изложби, церемония червен килим по награждаване, художествено-творчески изпълнения и надигравания, медиен тур, кръгла маса, дискусии с водещи европейски, балкански и български експерти, парад на хотелите и гала спектакъл - светлинно шоу “Водна феерия“. Всички желаещи ще могат на електронната платформа на събитието www.Int.waterbridge.org да проследят на живо програмите чрез Streamline връзка. В празничните чествания ще се включат студенти от НСА “Васил Левски“, световният бранд Kristoff с персоналното участие на Иван Христов - рекламно лице на Nike и History Channel, Нов български университет, Национална музикална академия, Югозападен университет, Лесотехнически университет и др. Предвидени са поздравителни видео включвания с представители на националните SPA&Wellness асоциации на Хърватия и Сърбия, Balkan SPA, ESPA, Global SPA и др. Организационният комитет ще получи подкрепата на редица национално представени асоциации от туристическия бранш и медии, които ще отразят празника, увери присъстващите доц. Димитрова.
Дните до 13 септември ще бъдат особено напрегнати, тъй като трябва да бъдат решени огромна част от организационните въпроси. Голям брой местни хотели поеха ангажименти за безплатно настаняване и посрещане на гости и за осигуряване на зали и басейни за провеждане на част от събитията. На този етап Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите ще подпомогне организацията и финансово, а общината вече е поела разходите за самолетните билети на гостите от чужбина.
Окончателната програма за двата празнични дни очаквайте в следващия брой на “Темпо”.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води