Велинград - online - Подготвя се теренът за параклис “Св. Власий” в Каменица 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Подготвя се теренът за параклис “Св. Власий” в Каменица
Публикувано 2013-09-10 08:58:56 от Темпо

От средата на миналата седмица започна подготовката за изграждането на планирания преди повече от 3 г. параклис в чест на Свети Власий в близост до извор “Власа”.
Входът към храма ще бъде откъм ул. “Ал. Димитров”. За целта ще се разруши сега съществуващата стена около каптажа на минералната вода и ще се оформи мястото, на което ще бъде изграден параклисът.
Заграждението около каптажа ще се изгради отново, но то ще бъде по-близо до него, за да се осигури необходимото пространство за параклиса. Това съобщи отец Антон Добрев от храма “Света Троица” в Каменица, който е един от членовете на Инициативния комитет.
Събрани са достатъчно средства от дарители, за да започнат строителните работи. Налице са и необходимите документи, което предполага добре организирана и законна дейност. В средата на септември тази година се очаква освещаване и първа копка по строежа на новия параклис. Отец Антон каза, че това събитие ще бъде ознаменувано и с още един факт: осигурени са чудотворни свети мощи на Св. Власий, които ще бъдат донесени от Цариград със съдействието на Патриаршията.
Свещеномъченик Власий, епископ Севастийски, е живял в областта Кападокия - Мала Азия и бил епископ на град Севастия. По време на жестокото гонение при Диоклетиан почти не останали християни в града, затова Власий се оттеглил в една пещера на планината Аргеос. Там само дивите зверове ставали свидетели на неуморните му молитвени трудове и строго въздържание. С голяма любов Божият угодник посрещал дивите животни и се грижел за тях, затова го почитаме като техен покровител. Св. Власий пострадал мъченически след нечовешки мъчения в 316 г., при царуването на Ликиний. Преди мечът да посече главата му, той се помолил за целия свят и за тия, които след смъртта му ще почитат неговата памет. Според православния календар денят на светеца е 11 февруари.
Георги Дишлянов

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола