Велинград - online - Анелия Клисарова, министър на образованието: За ефективно образование трябват еф 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 04
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра
· Два форума с фокус върху минералните води
· Оценката на хората, които коронясаха Велинград за СПА столица на Балканите
· За 10 г. хотелите в СПА столицата от 12 станаха 134
· Малки обяви: 04.09.18
· Ути почерпи с две огромни кюфтета по 75 килограма
· Първи концерт и предложение за брак на обновения център
· Празник и за децата
· Дистрикт гуверньорът на Ротари посети Велинград
· Нов водопровод и асфалт на две улици в Юндола
· НАП затвори общинския плаж за 3 дни
· Задържаха работодател заради смърт на работник
· Горяха пожари в Сърница и Ракитово
· РК “Родопчани” участва в “боевете” на връх Шипка
· 120 г. с грижи за природата и дивеча
· Планините ни зоват
· Първо гостуване - първа загуба
Tuesday, August 28
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 28.08.18
· Велинград чака финал на ремонта и старт на празниците

Анелия Клисарова, министър на образованието: За ефективно образование трябват еф
Публикувано 2013-09-10 09:19:45 от Темпо

Министърът на образованието проф. д-р Анелия Клисарова откри националното годишно съвещание на началниците на регионалните инспекторати, което се проведе на 3 и 4 септември в хотел “Свети Спас” във Велинград.

Министърката бе посрещната от кмета Иван Лебанов и зам.-кмета Георги Янчев от областния управител Ивай Йорданов и неговия заместник Юмер Хамза и народния представител от Коалиция за България Йордан Младенов. “За нас е много важно, че днес тук са представители на общината, държавата и парламента, защото искаме да споделим нашите законодателни предложения и защото това показва, че сме заедно”, подчерта министър Клисарова.
В срещата участваха тримата заместник-министри Атанаска Тенева, Мукадес Налбант и назначеният ден по-рано Иван Кръстев. Присъства целият ръководен екип на министерството, директорите на дирекции, шефовете на регионалните инспекторати и представители на синдикалните организации.
Дни преди началото на новата учебна година г-жа Клисарова представи приоритетите на правителството в сферата на образованието. Тя изведе на преден план тезата, че за ефективно образование трябват ефективни учители и затова младите трябва да бъдат мотивирани да изберат и учат педагогически специалности. Изключително тревожен е фактът, че според статистиката в момента само 2.9% от българските учители са на възраст до 29 години. Според Анелия Клисарова държавната политика трябва да насърчи висшите учебни заведения с по-високи такси за издръжка в педагогическите специалности, а самите студенти с по-високи стипендии и възможност още в четвърти или пети курс да започват работа като стажант-учители.
В сравнение с другите страни-членки на ЕС България се нарежда на последно място по ниво на грамотност (четене и математика) според изследванията на PIZA през 2009 и 2011 г. Министър Клисарова подчерта, че причина за негативно класиране е фактът, че нашите учебни програми не отговарят на въпросите в тестовете на PIZA. Надеждите за справяне с основните проблеми на образователната система са насочени към бъдещия закон за предучилищното възпитание и училищното образование. След като той се подготвя вече 8 години, министерството има амбицията да го представи на вниманието на Народното събрание в края на 2013 или началото на 2014 г. Нужна е такава промяна, която да помогне на системата да премине от фактологично знание към компетентности, подчерта министър Клисарова. За целта на първо място трябва да се промени учебното съдържание, включително и учебниците и затова тя призова за широка дискусия в обществото и за много по-активно участие на учителите при писането на учебници. Сериозни реформи са нужни и в сферата на професионалното образование, за да отговори то на нуждите на бизнеса. Министерството обмисля въвеждането на обучение по “защитени професии”, за изучаването на които сега няма достатъчно кандидати, но без които икономиката не може да работи.
По отношение на целодневното обучение г-жа Клисарова съобщи, че двете министерства на образованието и здравеопазването са влезли в диалог, направили са нужните промени в наредбите и целодневно обучение в началния курс през настоящата учебна година ще има.
Министърката бе категорична, че ще има промени при делегираните бюджети: “Те изиграха своята положителна роля, но се създадоха диспропорции между големите и малките училища и трябва системата на делегирани бюджети да се усъвършенства”. Обсъжда се въвеждане на коефициенти за вид и отдалеченост на региона, както и “принадена стойност” - училищата, показали растеж според резултатите от външното оценяване, да получават по-високи делегирани бюджети.
Към казаното зам.-министър Мукадес Налбант допълни, че новият екип на министерството залага на 3 принципа: прозрачност - обсъждания при открити врати, демократичност - не системата се отчита на министъра, а министърът се отчита пред нея и приемственост, тъй като в образованието никога не трябва да се тръгва от нулата. Колегата й Иван Кръстев определи като основен свой ангажимент инструментите за финансиране на ключови политики.
Поздрав към участниците в националното съвещание отправи областният управител Иван Йорданов, който каза, че е впечатлен от темповете на работа и очаква добри дни за българското образование. Кметът Иван Лебанов благодари, че са избрали Велинград - община с голям брой средищни и защитени училища и съобщи за успешното приключване на проекта за енергийна ефективност в 4 училища и 4 детски градини преди началото на новата учебна година.

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Тоника - Велинград , производтво на билков чай