Велинград - online - Един първокласник и един първи клас по-малко през новата учебна година 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Един първокласник и един първи клас по-малко през новата учебна година
Публикувано 2013-09-17 10:07:19 от Темпо

На 16 септември първият звънец даде старт на новата учебна година в 15 общински и 3 държавни училища на територията на община Велинград. От общо 4181 ученици в общинските училища 442 са първокласниците, за които първият учебен ден бе изпълнен с най-много емоции и вълнения. Първолаците са само с един по-малко от миналата година, което е радващо за нашия град на фона на намаляващия им брой в страната. Не е радващ обаче фактът, че броят на паралелките в първи клас също намалява с една и от 24 преди година сега те са 23.

Останалите ученици (2261 във Велинград и 1920 в селищата от общината) ще се обучават в 209 паралелки. 866 от тях ще учат в седемте защитени училища, към които се очаква да бъде включено и ОУ “Иван Вазов”в Пашово. Велинград остава сред общините с най-голям брой защитени училища, но политиката на общината да не закрива учебни заведения, дори и с цената на финансови трудности за общинската хазна, кореспондира напълно с декларираната подкрепа на Министерството на образованието спрямо малките училища. Голям остава и броят на маломерните паралелки, които през 2013/14 г. ще са 40 маломерни и 4 слети. Общинските средства за тяхното дофинансиране за 2013 г. са 12 000 лв.
От общината съобщиха, че за задължителното обхващане на 5 и 6-годишни деца в населените места, в които няма такива групи към ЦДГ, са разкрити 15 смесени групи към училища и 3 групи към ЦДГ. Тези групи ще дадат възможност на родителите и децата от малките населени места да ползват образователната услуга. Общината отделя за тяхното дофинансиране през 2013 г. 15 900 лв.
За община Велинград новата учебна година ще започне със значително подобрени условия за провеждане на учебен процес в 4 училища и 4 детски градини, които бяха ремонтирани по проект за подобряване на енергийната ефективност на стойност 2 338 824 лева. Столичната фирма-изпълнител “Консорциум за инженеринг, проектиране и изграждане” ДЗЗД извърши ремонтни дейности в ОУ ”Христо Ботев”, ОДЗ ”Слънчице” и ЦДГ “Еделвайс” във Велинград, ЦДГ ”Мир” в Сърница, СОУ ”Методи Драгинов” в Драгиново, СОУ ”Христо Смирненски” в Света Петка, ОУ “Иван Вазов” в Пашово и ОУ ”Васил Левски” в Кръстава. Направено е външно саниране на сградите и боядисване, подмяна на дограмата с прозорци с ПВЦ вратите с алуминиева, топлоизолация на последните етажи от тавана, подмяна на осветлението с енергоспестяващо, подмяна на радиатори и горивен котел, като горивото за котлите се предвижда да бъде пелети, вътрешно боядисване на отремонтираните части. Ремонтите приключиха дни преди старта на новата учебна година, а в ЦДГ “Еделвайс” ще продължат още една седмица.
Свърши ваканцията и за детските градини, които през юли и август работиха с намален капацитет. През новата учебна година общинските детски градини ще посещават 1004 деца в 42 целодневни групи. Във Велинград ще работят 3 яслени групи за общо 60 деца под 3-годишна възраст. В детските градини са разкрити места за задължителното предучилищно обучение на 311 деца до 5 години и 304 деца от 6 години. Проблем са недостатъчните помещения за нови групи за 5-годишните, така че в близките години общината трябва да намери вариант за разширяване на материалната база.
В откриването на учебната година в нашата община се включи министърът на околната среда Искра Михайлова като гост на училището в Грашево. Във всички училищни дворове първият учебен ден бе изпълнен с усмивки, цветя и пожелания. Прибавяме и нашите - на добър път на всички ученици и учители през новата учебна година!
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води