Велинград - online - Най-високото и най-старо дърво в областта е край Велинград 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Най-високото и най-старо дърво в областта е край Велинград
Публикувано 2013-09-24 09:39:52 от Темпо

Експертите от направление “Биологично разнообразие, защитени територии и зони” в РИОСВ следят състоянието на 52 вековни и забележителни дървета, намиращи се на територията на област Пазарджик. От началото на годината са извършени 7 проверки за установяване състоянието на вековни дървета в землищата на Пазарджик, Батак и с. Юндола.

Последната такава проверка е от 13 септември 2013г. в местността “Филибелийска поляна” в землище на с. Юндола. Там се издига вековен смърч, известен с името “Седемте братя” и със следната впечатляваща характеристика: възраст - 110 години, обща височина - 35 метра, общ диаметър - 2,08 метра, обща обиколка - 6,54 метра, диаметър на отделните дървета - 22, 28, 42, 48, 52, 56, 68. Вековните дървета се намират в добро физиологично състояние, без наранявания и заболявания е констатацията на експертите от извършените проверки.
Отделни вековни или забележителни дървета във или извън населените места се обявяват за защитени, съгласувано с физическото или юридическото лице - собственик на имота, в който се намира дървото. От обявените за защитени със заповед на министъра на околната среда и водите и регистрирани в РИОСВ-Пазарджик 52 дървета само едно расте в частен двор в Пазарджик. То е от вида ливански кедър.
Регистърът на инспекцията съдържа информация за местонахождението на защитените дървета и характеристиките им - вид, възраст, височина, за тяхното състояние и необходимите поддържащи мерки за опазването им. Най-многобройни на територията на областта са вековните букове, смърчове, секвои, бяла мура, цер, зимен и летен дъб. Има и от видовете: черна топола, бял и черен бор, ела, смърч и ливански кедър. Обявявани са през 1950 г., 1981 г., 1982 г., 1984 г., 1987 г., 1989 г. и 1993 г. с местоположение: Панагюрище, Брацигово, Ракитово, Голямо Белово, Медени поляни, Церово, Батак и Пазарджик.
В местността “Печенешки скали” край Велинград се намира най- високото и най-старо дърво в областта - 34 метров бук на 450 години.
Най-голям брой вековни дървета от видовете бук, бял, чер бор и смърч има на територията на общините Белово, Велинград и Стрелча.
През последните 5 години не е констатирана бракониерска сеч или увреждане на защитени дървета на територията, контролирана от РИОСВ - Пазарджик. За такива нарушения Законът за биологичното разнообразие предвижда санкции от 100 до 5 000 лева за физически лица и от 500 до 10 000 лева за юридическите.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води