Велинград - online - ОБРАТНА ВРЪЗКА: 2 години безрезултатна борба за преместване на контейнер 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

ОБРАТНА ВРЪЗКА: 2 години безрезултатна борба за преместване на контейнер
Публикувано 2013-09-24 09:49:24 от Темпо

Улица “Булаир” граничи с Пазара във Велинград. А домът на д-р Мария Белева на ул. “Булаир” граничи с този контейнер за боклук, удобно разположен между къща, магазини за хранителни стоки и открити скари за кебапчета.
Във въпросния контейнер всеки ден се изхвърля боклукът на половината Пазар: гниещи плодове и зеленчуци, хранителни остатъци от близките скари и сергии, всякакви отпадъци от преминаващото хорско множество.
Снимките са красноречиви, а искаме да подчертаем, че кадрите са от различни дати - тук просто почти всеки ден гледката е такава. Не е нужно кой знае какво въображение, за да усети човек какви аромати се носят около контейнера. И да си представи какво ще вдишат и помиришат живеещите в съседната къща, ако решат да се поддадат на естественото желание да отворят прозореца или вратата към терасата или да излязат на двора си в някой летен ден или топла есенна вечер...
Не стига мръсотията и миризмата - преливащият от боклуци контейнер е притегателно място за десетките велинградски бездомни кучета и котки по всяко време на годината. Картината е особено зловеща вечер, когато необезпокоявани от хора, глутници кучета се събират, ровят за храна и вият по цели нощи.
И така: денем - мръсотия и смрад, нощем - вой на кучета... На хората, оказали се съседи с... контейнер за боклук, не им остава друго, освен да сигнализират в общината и да настояват за решение на проблема. Разбира се, че го правят - подадените молби до Общинска администрация и фирмата по чистотата “Еко Титан” са с дати от преди 2 години. Наред с писмените сигнали многократно са сигнализирали и устно. Но няма нито отговор, нито опит за решаване на проблема!
Случаят е частен, но е добър повод да припомним няколко текста от общинската наредба за отпадъците. В член първи на тази наредба се казва, че тя урежда екологосъобразното управление на отпадъците на територията на община Велинград с цел предотвратяване, намаляване или ограничаване на вредното им въздействие върху човешкото здраве и околната среда. От която и посока да погледнем този контейнер, все се губи “екологосъобразното управление”.
Според наредбата броят и местоположението на съдовете за събиране на отпадъците се определя от кмета на общината, а гражданите като физически лица имат право да правят предложения за подобряване дейностите по събиране на отпадъците и поддържане на чистота. Дори нещо повече: по наредба гражданите са длъжни незабавно да информират общината при опасност от замърсяване. В конкретния случай гражданите съвестно са изпълнили и задълженията, и правата си. Но не могат да направят нищо повече, защото същата наредба забранява преместването на съдове за отпадъци без съответното разрешение на общината.
Кръгът се затваря: на ход е общината - включително и чрез собственото си предприятие “Спортни имоти и пазари”, тъй като по наредбата спазването на санитарно-хигиенните изисквания и чистотата на пазарите и прилежащите им части се осигурява от фирмите и звената, които ги експлоатират.
След дълго обикаляне и чакане хората дойдоха в редакцията на “Темпо”, а ние се ангажирахме да опишем ситуацията. Надяваме се “обратната връзка” да сработи, да предизвикаме реакцията на отговорните според наредбата фактори и ако се намери рационално решение на проблема, тутакси ще съобщим!
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай