Велинград - online - В галерия “Болирад” всеки сантиметър е изкуство 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 11
· Започва строителството на нова детска градина в Драгиново
· Съединението, което ни прави горди българи
· Първа копка на зала-мечта в НПГГС „Христо Ботев“
· Кметът се извини за загражденията по време на концерта
· КРИМИ ХРОНИКА 11.09.18
· Ловно-рибарското дружество във Велинград уверено крачи през три века
· Търсят се над 20 учители
· Кой развя велинградски байряк на връх Монблан
· Малки обяви: 11.09.18
· Житейски път, достоен за пример
· “Звънче” стигна “До върха на планината” в Португалия
· Приз от „Пусть всегда будет солнце“
· Георги Сейменов сред най-бързите плувци-ветерани в Европа
· „Чепинец” се завърна на победния път
· ПОЩА: Велосипедисти сигнализират за дупки по пътя Дорково - Дъново
· Три дни летни ски на Юндола
Tuesday, September 04
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.09.18
· Велинград отпразнува юбилеи и придобивки
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра

В галерия “Болирад” всеки сантиметър е изкуство
Публикувано 2013-09-24 10:01:33 от Темпо

Преди повече от 20 години поетът Йосиф Петров е написал в свое стихотворение думите “Тук всеки сантиметър е изкуство”. Стиховете са посветени на семейство Лили и Борис Костови и на техния дом във Велинград и са още по-верни 20 години по-късно.
Художникът Борис Костов сбъдна една своя голяма цел и мечта - да направи лична галерия в своя дом. Сподели намерението си преди година, по време на юбилейната изложба в Къщата на Цвета
. Днес галерията е факт и всеки сантиметър в нея е изкуство. Събира в името си Борис, Лили и Радослав и се нарича “Болирад”.
Пред приятели и ценители на 21 септември Борис Костов каза, че в галерията не е събрал най-ценните си неща, но е събрал много спомени за личности, гостували в тяхната механа “Сан Суси” и за незабравимите вечери, които остойностяват живота и за които голяма заслуга има и “къпаната питка” на неговата съпруга Лили.
На видно място в галерията са пожелания и мнения от многобройните гости, сред които четем имената на космонавта Николай Рукавишников, руския художник Леонид Стил, Румен Драганов, Марин Кадиев, Маргарита Дупаринова, Дарина Такова, Начо Папазов, Божидар Абрашев, Пейо Пеев, Константин Коцев, Любомир Тодоров, Димитър Беров, Станка Пенчева и много, много други. “Да превърнеш изкуството в бит - това е може би най-великото изкуство”, пишат поетът Стефан Цанев и актрисата Доротея Тончева. “Господи, запази тези българи, които са твои сътворци” е написал Никола Гигов. Много висока оценка за галерията и нейния създател дава и първият гост - генерал Атанас Семерджиев.
Борис Костов говори за всеки от експонатите с голяма любов и със съзнанието, че е “роб на чувство, което ражда изкуство”. На фона на толкова сътворено не крие болката си за останалото несътворено - идеята за кръста над Велинград, за чието пропадане обвинява местните управници с лаконичното “Няма ли далавера, няма кръст”. В галерията са намерили място макетите за паркови пространства, за арка, посветена на СПА столицата, предложения от художника нов герб на Велинград с мото “Извор на здраве и красота” - все идеи, чиято главна цел е да направят града по-красив, но също останали недооценени. Приковават погледа десетки спортни награди с авторски почерк и стил, между които и копие на олимпийското отличие на Йордан Йовчев. В галерията са първият макет на самолет на БГА “Балкан”, пластики, посветени на любимата за Б. Костов тема за безкрая на космоса, живопис, графика, кована мед - невероятно изобилие от техники, което е другата му запазена марка като творец.
Интересът на посетителите грабва и едно необикновено дърво, чийто “плодове” са мисли на художника, преминали през своеобразен кастинг сред интелектуалци и творци. Веднага дойде предложението мисълта “Народът се дави, когато управниците се учат да плуват” да бъде сложена на площада на протестите в столицата.
Сред тези споделени мисли има и една, която сочи добра посока и вдъхва надежда: “И в сянка добрата идея рано или късно ще заблести”. С новата си галерия Борис Костов извади от сянка много красота и ценни идеи - наш ред е да ги открием.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Тоника - Велинград , производтво на билков чай