Велинград - online - В галерия “Болирад” всеки сантиметър е изкуство 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

В галерия “Болирад” всеки сантиметър е изкуство
Публикувано 2013-09-24 10:01:33 от Темпо

Преди повече от 20 години поетът Йосиф Петров е написал в свое стихотворение думите “Тук всеки сантиметър е изкуство”. Стиховете са посветени на семейство Лили и Борис Костови и на техния дом във Велинград и са още по-верни 20 години по-късно.
Художникът Борис Костов сбъдна една своя голяма цел и мечта - да направи лична галерия в своя дом. Сподели намерението си преди година, по време на юбилейната изложба в Къщата на Цвета
. Днес галерията е факт и всеки сантиметър в нея е изкуство. Събира в името си Борис, Лили и Радослав и се нарича “Болирад”.
Пред приятели и ценители на 21 септември Борис Костов каза, че в галерията не е събрал най-ценните си неща, но е събрал много спомени за личности, гостували в тяхната механа “Сан Суси” и за незабравимите вечери, които остойностяват живота и за които голяма заслуга има и “къпаната питка” на неговата съпруга Лили.
На видно място в галерията са пожелания и мнения от многобройните гости, сред които четем имената на космонавта Николай Рукавишников, руския художник Леонид Стил, Румен Драганов, Марин Кадиев, Маргарита Дупаринова, Дарина Такова, Начо Папазов, Божидар Абрашев, Пейо Пеев, Константин Коцев, Любомир Тодоров, Димитър Беров, Станка Пенчева и много, много други. “Да превърнеш изкуството в бит - това е може би най-великото изкуство”, пишат поетът Стефан Цанев и актрисата Доротея Тончева. “Господи, запази тези българи, които са твои сътворци” е написал Никола Гигов. Много висока оценка за галерията и нейния създател дава и първият гост - генерал Атанас Семерджиев.
Борис Костов говори за всеки от експонатите с голяма любов и със съзнанието, че е “роб на чувство, което ражда изкуство”. На фона на толкова сътворено не крие болката си за останалото несътворено - идеята за кръста над Велинград, за чието пропадане обвинява местните управници с лаконичното “Няма ли далавера, няма кръст”. В галерията са намерили място макетите за паркови пространства, за арка, посветена на СПА столицата, предложения от художника нов герб на Велинград с мото “Извор на здраве и красота” - все идеи, чиято главна цел е да направят града по-красив, но също останали недооценени. Приковават погледа десетки спортни награди с авторски почерк и стил, между които и копие на олимпийското отличие на Йордан Йовчев. В галерията са първият макет на самолет на БГА “Балкан”, пластики, посветени на любимата за Б. Костов тема за безкрая на космоса, живопис, графика, кована мед - невероятно изобилие от техники, което е другата му запазена марка като творец.
Интересът на посетителите грабва и едно необикновено дърво, чийто “плодове” са мисли на художника, преминали през своеобразен кастинг сред интелектуалци и творци. Веднага дойде предложението мисълта “Народът се дави, когато управниците се учат да плуват” да бъде сложена на площада на протестите в столицата.
Сред тези споделени мисли има и една, която сочи добра посока и вдъхва надежда: “И в сянка добрата идея рано или късно ще заблести”. С новата си галерия Борис Костов извади от сянка много красота и ценни идеи - наш ред е да ги открием.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай