Велинград - online - От най-старото находище Дорково направи най-новата атракция 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

От най-старото находище Дорково направи най-новата атракция
Публикувано 2013-09-24 10:32:33 от Темпо

Палеонтологичното находище на възраст 5 милиона години даде живот на най-новата туристическа атракция в Чепинското корито: на 19 септември отвори врати първият по рода си, уникален за България “Плиоценски парк - Дорково”. Под стъкления купол на кръглата сграда с диаметър 16 метра посетителите могат да видят събрани на едно място внушителен мастодонт от рода Ананкус анвернензис, 5-метров бивник, диорама, показваща флората и фауната от далечната епоха на плиоцена и възстановка на разкопките, направени тук от българо-френска научна експедиция през 80-те години на миналия век.

Дорковци чакаха дълго, но дочакаха създаването на музея, в който сега се фокусират много надежди да доведе тук туристи и да даде работа и поминък на живописното село с удивително богата история. Това пролича от огромното множество хора, които се стекоха на официалното откриване, за което в Дорково дойде и президентът на Р България Росен Плевнелиев. Дорковци го посрещнаха с аплодисменти и изпълнение на ансамбъл “Овчарска песен”, след което водосвет на новата сграда извършиха отец Стоил от ракитовската църква “Света Неделя” и отец Александър от дорковската църква “Св. пророк Илия”.
Г-н Плевнелиев с нескрита радост благодари за възможността да открие този уникален по замисъл и реализация за България и Европа интерактивен музей. В речта си той благодари за дългогодишните усилия на екипа на проф. Николай Спасов и Националния природонаучен музей и на всички, които от години са работили всеотдайно и посветено, за да се извърви дългия път от първата българо-френска научна експедиция, ръководена от проф. Тодор Николов и проф. Ербер Тома до идеята за днешния музей. Специални благодарности президентът отправи към община Ракитово за разумната инвестиция, която ще привлича стотици туристи и ще спомогне за устойчиво развитие на туризма в целия регион. Общината в лицето на кмета Любомир Петков и Дорково в лицето на кмета Николай Ковачев заслужиха благодарност и за успешното реализиране на европейския проект, показало прозрачен, точен и коректен начин на управление на парите от Европейския съюз. Похвалата бе и за цялостната работа на община Ракитово с еврофондове, тъй като тя печели много проекти и може да се гордее, че няма обжалване на нито една обществена поръчка и процедура.
“Пред очите на цялата нация Дорково показва нещо, с което всички да се гордеем - запазена удивително красива природа и сграда, каквато няма в България. Второто по големина палеонтологично находище в Европа и хубавият път, по който туристите могат удобно и сигурно да дойдат тук, правят Дорково един край на България, който е част от модерна Европа на XXI век. Заедно постигнахте нещо много значимо за България - пазите природата, грижите се за традициите, имате отговорно отношение и позитивно послание, че можем да произведем продукт на европейско ниво”, каза президентът и пожела на дорковци да посрещат туристи от цялата страна и целия свят.
Ракитовският кмет Любомир Петков също сподели радостта си, че е настъпил дългоочакваният ден и час и отправи благодарност към всички, участвали в изграждането на музея: общинския екип начело с Ангел Паризов, Свилен Топчиев, Елена Мирчева, Цветан Илиев и целия отдел “Европрограми”, заместник-кметовете и специално Красимир Вандев, Общинския съвет, проектантите Пламен Ваклинов и Росица Михайлова, фирмата-изпълнител “Каро Трейдинг” и всички други фирми и партньори, ангажирани с дейности по проекта, финансиран от Оперативна програма “Регионално развитие” с над 2 милиона лева. Г-н Петков благодари на МРРБ и лично на Юлиян Моллов, че повярваха в проекта и подадоха ръка на общинското ръководство за трудното, но успешно осъществяване на проекта. Специална благодарност получиха проф. Спасов и партньорите от музея в Пазарджик. Кметът Л. Петков подчерта, че сега предстои да стопанисват Плиоценски парк - Дорково като добри стопани.
“Тук всеки ще може да чуе, да види и да се докосне до един отдавна изчезнал свят. Дорково предлага комбинирани възможности за различни видове туризъм и това е гаранция за решаване на икономическите проблеми и безработицата”, не скри надеждите си дорковският кмет Николай Ковачев, който припомни славното минало на крепостта Цепина и историята на палеонтологичните находки.
Връщане назад във времето бе и словото на проф. Николай Спасов, сега директор на Националния природонаучен музей, а преди години член на българо-френската експедиция, открила находището с около 600 кости на 30 вида древни животни. Хората аплодираха думите му: “Бяха интензивни, плодотворни и романтични години. Вечер се връщахме с овцете и менците, а дорковци ни носеха на ръце. Дорково разкри пред нас чудеса! Днес находището е известно сред международната палеонтологична общност като репер за плиоценската епоха - последното затопляне в Европа, при което тук горите са били различни, подобни на сегашните в Индия и са съществували екзотични животни като мастодонти, хипериони, маймуни и др. Минаха много години от първата намерена от Манол Чолев находка до работата на нашия екип и още много време от идеята на проф. Тома за създаване на музея до днес. Днес все още не ми се вярва, че музеят е зад мен и е готов”. Проф. Спасов изтъкна заслугите на Стоян Йотов за идеята за проекта, на арх. Явор Йорданов за уникалната сграда, на екипите на “Симеон Стоилов студио” и Националния природонаучен музей за създаването на музейната експозиция. Благодарение на съгласието и единодействието през всички етапи на тяхната работа днес музеят в Дорково е единствено по рода си съчетание на наука и изкуство. Благодарение на професора присъстващите усетиха магията на отминалото, но възкръснало време: “Палеонтологията е наука, но също като приказките тя разказва за древни светове със странни създания. За разлика от приказките, героите на палеонтологията са съществували - всички детайли не са измислени, а са последица от знания и факти. Хората имаме нужда да потърсим корените си и затова този музей е важен. Приятно гмуркане в света преди 5 милиона години!”
Поздрав към присъстващите отправи и областният управител Иван Йорданов, а сред официалните гости на събитието бяха депутатът от Коалиция за България Георги Мърков, председателят на Общинския съвет Валентин Хаджимосков, съветници и местни политически лидери. Поздравителни адреси изпратиха министър-председателят Пламен Орешарски, министрите Десислава Терзиева, Искра Михайлова, Драгомир Стойнем, директорът на Института по биоразнообразие към БАН, зам.-кметът на София д-р Тодор Чобанов, кметът на Стрелча Иван Евстатиев.
През отворените врати на музея влязоха първо официалните лица, а след това и стотиците гости на откриването. След като разгледа експозицията заедно с проф. Спасов, президентът Росен Плевнелиев посвети много време на разговори и снимки. Откриването завърши с коктейл за гостите и с голямо хоро, на което президентът се хвана редом до танцьорите от “Овчарска песен” и множеството хора, дошли да споделят едно хубаво и важно за нашия регион събитие.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води