Велинград - online - “Багатур” - българският път за духовно и физическо оцеляване 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

“Багатур” - българският път за духовно и физическо оцеляване
Публикувано 2013-10-01 09:23:14 от Темпо

Първото гостуване на прабългарската школа за оцеляване “Багатур” във Велинград се състоя на 26 септември на Конната база “Сивек”. Школата от Стара Загора проведе тийм-билдинг за служителите на застрахователна компания, демонстрирайки основни елементи от бита и начина на живот на прабългарите.

Основната идея, с която “Багатур” печели много последователи и съмишленици, е да преоткрием българския път за физическо и духовно оцеляване. Животът на огромна част от съвременните българи е лишен от досег с природата, физическа активност и здрав хранителен режим, но за сметка на това изобилства с болести, агресия, стрес, наркотици, сектанство, духовни и демографски кризи. Вместо в модерните психотерапии “Багатур” ни насочва към отговора, който се крие в нас като българи - към същностно познание за природата, духовното и културно-историческото ни наследство, бит, традиции и житейска философия.
Облечени в дрехи, каквито по исторически данни са носели прабългарите и с типични за епохата на хан Кубрат прически, членовете на “Багатур” показаха на конната база стари техники за конна езда, стребла с лък и копие, борби с меч и бич. На въпроса на “Темпо” какво е общото между прабългарите и тийм-билдинга Горан Гънчев от “Багатур” отговори така: “Нашата организация се занимава с популяризиране на историческото време на Кубрат. Опитваме се по всички възможни начини да покажем интересната страна на историята и търсим различни начини за запознанство с нея. При децата и учениците това е откритият урок, при големите - тийм-билдинг. Под формата на игри хората се запознават с различни видове оръжия и имат възможността да се докоснат до бита на древните ни предци. Когато си видял и си се докоснал до нещо, по-лесно се запалваш да научиш още за света на прабългарите”.
Реакциите на участниците показаха, че срещата с нещо толкова различно от ежедневието наистина провокира огромен интерес и разкрива неподозирани страни от характера и потенциала на всеки човек. А наред с досега до оръжията на прабългарите съвременните им наследници се срещат и с част от тяхната философия, изразена в поздрави, ритуали, амулети, облекло и поведение.
Собственикът на Конна база “Сивек” Ангел Чопев, който бе домакин на събитието, сподели, че е силно впечатлен от показаното от “Багатур” и вече има идея да ги покани да гостуват във Велинград, за да могат повече велинградчани и гости на курорта да се запознаят с идеите на прабългарската школа за оцеляване.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води