Велинград - online - Съветниците намалиха цените за оземляване в Грашево 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Съветниците намалиха цените за оземляване в Грашево
Публикувано 2013-10-01 09:41:25 от Темпо

Кметът на Грашево Ас. Мастев внесе в Общинския съвет предложение да бъде променена цената, по която грашевци да заплащат придобиването на собственост върху земята в землището на селото. Преди провеждането на сесията кметът на община Велинград Иван Лебанов поиска точката да бъде отложена, за да бъде оформена съобразно законовите изисквания. Въпреки това вносителят не оттегли точката и тя бе разгледана от съветниците.

През 2008 г. тогавашният Общински съвет взе решение за оземляване на безимотни и малоимотни жители на Грашево. През 2012 г. обхватът на решението бе разширен до 1436 броя имоти с обща площ 2570 дка от общинския поземлен фонд. Определена бе и цена - началната цена според категорията земеделска земя. Новото предложение на кмета на Грашево бе цената да бъде намалена и да стане една десета от базисната оценка на имота. Г-н Мастев обвини администрацията и съветниците, че след двете решения за оземляване на хората в Грашево не са последвали никакви действия. Той подчерта, че грашевци няма как да плащат по 80 лева за декар и изрази подозрения, че общината е заложила такива приходи в бюджета си, за да се плати извършеното преди време заснемане на имотите от частна фирма.
Историята на проблема представи заместник-кметът Ася Хрисчева. Тя поясни, че за да тръгне процедурата по оземляване в Грашевно, трябва да има план, изготвен от Общинската служба “Земеделие”. Планът има, но той не е платен от Министерството на земеделието и за да се изясни казуса, общината е насрочила среща с негови експерти. Г-жа Хрисчева изтъкна пред съветниците, че не може да се намалява цената под данъчната оценка на имотите, каквото е предложението на кмета Мастев. Според нея е по-добре да се изчака, защото ако МЗ реши да продължи процедурата като оземляване, хората ще плащат само първоначална такса от 2% върху стойността на земята и след това разсрочено. Според кмета на Грашево обаче при този вариант хората пак няма да имат документ за собственост и съответно няма да получават субсидии за земята.
Екатерина Каферинова предложи отлагане на решението до извънредната сесия на 21 октомври, която ще бъде посветена изцяло на земеделските земи. Г-н Мастев не прие ново отлагане и подчерта, че е красноречив фактът, че в залата няма представител на ОС “Земеделие”. С аргумент, че ако намаляването на цената е незаконосъобразно, то има институции, които ще го отменят, всички присъстващи 20 съветници подкрепиха предложението на кмета на Грашево и възложиха изпълнението на общинския кмет Иван Лебанов.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола