Велинград - online - Акад. Пламен Карталов: Да полеем цветето, за да не поникват бурените на чалгата, 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Акад. Пламен Карталов: Да полеем цветето, за да не поникват бурените на чалгата,
Публикувано 2013-10-04 21:39:31 от Темпо

Къде посрещна празника на музиката 1 октомври директорът на националната Софийска опера Пламен Карталов - академик и оперен режисьор, чийто новаторски подход през последните години вдъхна нов живот на българското оперно изкуство? Вероятно в такъв ден поканите към него са от много посоки, но той избра да прекара празника заедно със съпругата си във Велинград, в компанията на малките зрители, дошли да видят операта-мюзикъл “Червената шапчица”. И отдели минути за читателите на в. “Темпо” на кратък разговор в библиотеката на читалище “Отец Паисий”, с което акад. Карталов поддържа ползотворни контакти вече години наред.

- Г-н Карталов, отново сте във Велинград - защо избрахте този знаков за музиката ден?
- Днес е 1 октомври, празникът на музиката, и решихме да поздравим най-младата публика на Велинград с една от постановките на Софийската опера за деца. Избрахме този ден не случайно, защото идваме в града на световноизвестния оперен певец Николай Гяуров и съм уверен, че неговото дело ще бъде продължено от бъдещите наследници на голямото му изкуство, които може да са именно сред тази публика. Една голяма част от нашите спектакли са насочени към най-младата аудитория. Тук сме за втори път (преди година Операта гостува във Велинград с “Вълшебната флейта” на Моцарт) с един от бисерите в репертоара си. Моята идея за честите срещи с младата публика е тя да израства за голямото оперно изкуство и самичка да търси контакт с него. Трябва да създаваме потребност у децата чрез класическите образци на голямата опера и театър. Ако едно цвете се полива, то ще израства. Ако се изостави, ще поникнат бурените на чалгата, дрогата, компютърните манипулации, които задръстват въображението на младите. Затова Софийската опера е във Велинград, за да поздравим нашата най-млада публика. Сега дойдохме с детски спектакъл, но ще покажем във Велинград и голяма опера, а скоро ще направим тук и концерт с участието на оперни певци.
- Софийската опера и нашето читалище “Отец Паисий 1893” вече осъществиха няколко общи идеи. Ще се сбъдне ли и идеята за конкурс за млади оперни певци, който да носи името на Николай Гяуров и да се провежда в родния му Велинград?
- Работим добре заедно с читалището и с днешното представление също помагаме на читалищното дело. Вече няколко години се опитваме да осъществим нашето желание да изгрее конкурс за млади оперни певци на името на Николай Гяуров. Това ще бъде особено престижно събитие за Велинград, който е известен със своя театър и духов оркестър, но един такъв конкурс ще му донесе ореол на небосклона на голямото изкуство. Николай Гяуров е част от галактиката на голямата опера в световен мащаб. Конкурсът ще даде стимул за развитие на млади артисти, какъвто е бил и Н. Гяуров, когато е направил първите си стъпки именно на сцената на читалище “Отец Паисий”. Трябва Велинград да има повече кураж, да повярва в идеята и да включи името на Николай Гяуров в съвременната култура на града. Велинград има славата на СПА столица, а един такъв конкурс и оперен празник ще допринесе за остойностяването на това звание. Приляга на читалището да направи такъв конкурс, но за да има енергия, трябва и гориво. Аз вярвам в това, трябва и местните хора да бъдат активни и скоро да направим конкурса.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води