Велинград - online - Акад. Пламен Карталов: Да полеем цветето, за да не поникват бурените на чалгата, 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 11
· Започва строителството на нова детска градина в Драгиново
· Съединението, което ни прави горди българи
· Първа копка на зала-мечта в НПГГС „Христо Ботев“
· Кметът се извини за загражденията по време на концерта
· КРИМИ ХРОНИКА 11.09.18
· Ловно-рибарското дружество във Велинград уверено крачи през три века
· Търсят се над 20 учители
· Кой развя велинградски байряк на връх Монблан
· Малки обяви: 11.09.18
· Житейски път, достоен за пример
· “Звънче” стигна “До върха на планината” в Португалия
· Приз от „Пусть всегда будет солнце“
· Георги Сейменов сред най-бързите плувци-ветерани в Европа
· „Чепинец” се завърна на победния път
· ПОЩА: Велосипедисти сигнализират за дупки по пътя Дорково - Дъново
· Три дни летни ски на Юндола
Tuesday, September 04
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.09.18
· Велинград отпразнува юбилеи и придобивки
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра

Акад. Пламен Карталов: Да полеем цветето, за да не поникват бурените на чалгата,
Публикувано 2013-10-04 21:39:31 от Темпо

Къде посрещна празника на музиката 1 октомври директорът на националната Софийска опера Пламен Карталов - академик и оперен режисьор, чийто новаторски подход през последните години вдъхна нов живот на българското оперно изкуство? Вероятно в такъв ден поканите към него са от много посоки, но той избра да прекара празника заедно със съпругата си във Велинград, в компанията на малките зрители, дошли да видят операта-мюзикъл “Червената шапчица”. И отдели минути за читателите на в. “Темпо” на кратък разговор в библиотеката на читалище “Отец Паисий”, с което акад. Карталов поддържа ползотворни контакти вече години наред.

- Г-н Карталов, отново сте във Велинград - защо избрахте този знаков за музиката ден?
- Днес е 1 октомври, празникът на музиката, и решихме да поздравим най-младата публика на Велинград с една от постановките на Софийската опера за деца. Избрахме този ден не случайно, защото идваме в града на световноизвестния оперен певец Николай Гяуров и съм уверен, че неговото дело ще бъде продължено от бъдещите наследници на голямото му изкуство, които може да са именно сред тази публика. Една голяма част от нашите спектакли са насочени към най-младата аудитория. Тук сме за втори път (преди година Операта гостува във Велинград с “Вълшебната флейта” на Моцарт) с един от бисерите в репертоара си. Моята идея за честите срещи с младата публика е тя да израства за голямото оперно изкуство и самичка да търси контакт с него. Трябва да създаваме потребност у децата чрез класическите образци на голямата опера и театър. Ако едно цвете се полива, то ще израства. Ако се изостави, ще поникнат бурените на чалгата, дрогата, компютърните манипулации, които задръстват въображението на младите. Затова Софийската опера е във Велинград, за да поздравим нашата най-млада публика. Сега дойдохме с детски спектакъл, но ще покажем във Велинград и голяма опера, а скоро ще направим тук и концерт с участието на оперни певци.
- Софийската опера и нашето читалище “Отец Паисий 1893” вече осъществиха няколко общи идеи. Ще се сбъдне ли и идеята за конкурс за млади оперни певци, който да носи името на Николай Гяуров и да се провежда в родния му Велинград?
- Работим добре заедно с читалището и с днешното представление също помагаме на читалищното дело. Вече няколко години се опитваме да осъществим нашето желание да изгрее конкурс за млади оперни певци на името на Николай Гяуров. Това ще бъде особено престижно събитие за Велинград, който е известен със своя театър и духов оркестър, но един такъв конкурс ще му донесе ореол на небосклона на голямото изкуство. Николай Гяуров е част от галактиката на голямата опера в световен мащаб. Конкурсът ще даде стимул за развитие на млади артисти, какъвто е бил и Н. Гяуров, когато е направил първите си стъпки именно на сцената на читалище “Отец Паисий”. Трябва Велинград да има повече кураж, да повярва в идеята и да включи името на Николай Гяуров в съвременната култура на града. Велинград има славата на СПА столица, а един такъв конкурс и оперен празник ще допринесе за остойностяването на това звание. Приляга на читалището да направи такъв конкурс, но за да има енергия, трябва и гориво. Аз вярвам в това, трябва и местните хора да бъдат активни и скоро да направим конкурса.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Пречистване на отпадни води